Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Markus Alexandersson: Ledarkrönika: Minns ni valet 2022?

I historien kommer det här valet att framförallt handla om att det var då liberaler gjorde sig till dörrmatta för ett anti-liberalt parti med nazistiska rötter.
Markus AlexanderssonSkicka e-post
Brunt • Publicerad 7 september 2022 • Uppdaterad 9 januari 2023
Markus Alexandersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det var då det. Foto: Liberalernas Facebooksida.
Det var då det. Foto: Liberalernas Facebooksida.

Det måste också slutspurten handla om.

Strax innan tåget kom tog han ett steg närmre, såg mig i ögonen och berättade att han den här gången skulle rösta på Magdalena Andersson.

Annons

Det hade inte varit så märkvärdigt - om det inte hade varit för att mannen länge varit aktiv inom Liberalerna. Svagt förtroende för Ulf Kristersson och en olust att regera ihop med Sverigedemokraterna angavs som skäl.

Bengt Westerberg - partiledare i tolv år och vice statsminister 1991-94 - har kommit till en liknande slutsats. Han ska rösta på Centerpartiet.

Båda hävdar att de inte ändrat uppfattning; det är istället deras parti som bytt fot.

För några år sedan deklarerade Liberalerna att ”Jimmie Åkesson har utnämnt liberalismen till sin huvudfiende. Vi kunde inte vara stoltare”. Nu säger partiledaren Johan Pehrson istället att Jimmie Åkesson kan lite på Liberalernas medlemmar.

Hur kunde det bli så?

Enligt Expressen-journalisten David Baas nya bok ”Segra eller dö” är det ingen tvekan om att Sverigedemokraterna inte bara bildades och byggdes upp av rasister och nazister utan att man har fortsatt att hysa personer med koppling till extremhögern.

Det borde vara ett faktum som splittrade även Moderater, men den processen verkar redan vara genomförd.

För några år sedan kunde man däremot dela upp Moderater mellan dem som ogillade Socialdemokraterna mer än Sverigedemokraterna och tvärtom. De Moderater som då högljutt kritiserade (SD) har tystnat, istället har partiledaren Ulf Kristerssons stora projekt varit att förändra bilden av Sverigedemokraterna. Det går inte att överskatta betydelsen av hur det har förändrat ton, värderingar och vad som är möjligt att säga.

I takt med att åsiktskorridorens mittpunkt har flyttats kan samma test göras inom Liberalerna. Och den visar att glidningen har gått snabbt. Alltför länge har partiet förhållit sig som antitesen till Socialdemokraterna att det fördunklat bilden och den ideologiska kompassen.

På fredag är det fyra år sedan Liberalerna delade en bild på partiledaren Jan Björklund med armarna i kors och texten ”Sverige klär inte i brunt”. Vad de avsåg gick inte att missförstå.

”På fredag är det fyra år sedan Liberalerna delade en bild på partiledaren Jan Björklund med armarna i kors och texten 'Sverige klär inte i brunt'. Vad de avsåg gick inte att missförstå.”
Markus Alexandersson

När (SD) förra hösten betecknades som bruna tyckte BLT:s ledarsida (oberoende liberal) att det var ”uppfriskande att Åkesson faktiskt reagerar med tydlighet mot sådana dumheter” . Det är en illustration av hur glidningen kunnat se ut.

Annons
Annons
Annons
Annons