GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Markus Alexandersson: Ledarkrönika: Moderaterna tappade framtiden

Nu får vi ordning på Sverige, ropade Moderater ut på affischer och i sociala medier. Det var ett återblickande perspektiv. Var har partiet för framtiden tagit vägen?
Markus Alexandersson
Moderaterna • Publicerad 21 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det var då det. I förgrunden moderaten 
Per Unckel och i förgrunden idéskriften ”Land för hoppfulla” med Botticellis Venus födelse på omslaget.
Det var då det. I förgrunden moderaten Per Unckel och i förgrunden idéskriften ”Land för hoppfulla” med Botticellis Venus födelse på omslaget.Foto: Adam Ihse/TT

Moderaternas valaffisch med texten ”Framtid i frihet” från 1979 ansågs vara så framgångsrik att den återanvändes vid valet sex år senare. Då var dock den moderata måsen skjuten och ersatt av svenska flaggor. Den blå himlen var dock kvar.

Det är så jag känner Moderaterna, som ett parti med icke sinande blick mot och tro på framtidens möjligheter. Att lösningarna delvis riskerat att leda till en gammal ordning är en annan sak.

Inför valet 2010 gav Moderaternas strateg och partisekreterare Per Schlingmann ut en bok som riktade sig till partiets valarbetare. Både boken och valet gav han namnet Framtidsvalet och menade att valet handlade om ansvar och framtiden. Det blev Moderaternas historiskt mest framgångsrika val.

Såväl Schlingmann som framtidsbegreppet är numera långt från det Moderata partihögkvarteret. Istället har strategin handlat om att måla verkligheten i de mörkaste av färger och skrämmas.

Det är också den analys som Lommas moderate kommunstyrelseordförande Robert Wenglén gör. ”Att vi bekräftar Sverigedemokraternas problemformulering har inte gynnat oss. Vi är ju det hoppfulla partiet, vi borde ha framtidsvisioner. Men det har inte framkommit i valrörelsen”, säger han till DN. I Moderatkommunen Lomma gick istället Socialdemokraterna fram i riksdagsvalet.

I GP kallar den liberala debattören och författaren Johan Norberg valresultatet för ”den liberala högerns kollaps”. Han minns Reinfeldts valfilm 2014 och saknar budskapet om att ”även om slitna klyschor om mod, visioner, entreprenörskap och arbete står dig upp i halsen så kommer vi fortsätta att tjata om det, för vårt samhälle beror på dem”

I det här valet bestämde Moderaterna sig för att inte blicka framåt, istället skulle man bekräfta - och bidra till - den avsaknad på framtidstro som många känner.

Moderaterna tappade stort i större städer och i traditionellt starka valdistrikt medan man hyfsat höll ställningarna på landsbygden.

Enligt professor Lars Trägårdh vid Marie Cederschiöld högskola ser man en betydande skillnad i framtidstro mellan stad och landsbygd, boende i städer har större optimism. Det är dessa som nu överger Moderaterna och inte känner igen sig i partiets världsbild.

Moderaterna har uppenbarligen förlorat på att överge framtiden. Men inte bara de; alla förlorar när politiken inte handlar om visioner.