Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ayman Fares: Ledarkrönika: Nämn inte Rosa Parks

I förra veckan lyssnade jag på SvD:s podcast-dokumentär ‘’Blenda’’. Avsnittet handlade om två klimataktivister som varit med och stoppat biltrafiken.
Ayman FaresSkicka e-post
Aktivister • Publicerad 1 maj 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Blanda inte in Rosa Parks i klimataktivisternas stoppande av biltrafik.
Blanda inte in Rosa Parks i klimataktivisternas stoppande av biltrafik.

Det är fantastiskt hur de fått till det, Svenska Dagbladet. Dokumentären som produceras i programmet Blenda är väl underbyggda och lagom dramaturgiska. I ett avsnitt fick vi lyssnare bekanta oss med Pontus Bergendahl som kom att bli den första att bli dömd till fängelse med anledning av sin klimataktivism.

‘’En mellanchef som sade upp sig för att viga sitt liv till klimataktivism’’, ungefär så kan skribenten med fåtal tecken till sitt förfogande beskriva Bergendahl. Klimataktivismen är rå till sin karaktär, i ‘’rörelsen’’ (som det benämns i dokumentären) bedriver de kontroversiella aktiviteter, bland annat genom att stoppa trafikerade vägar.

Annons

Det är både svårt - men samtidigt väldigt enkelt - att förstå varför vissa är beredda att riskera sitt liv till frågan. Världsåskådningen är cementerad; mänsklig aktivitet orsakar förödelse för livet på planeten och inget åtgärdas i tillräcklig omfattning. I en sådan värld måste hjältar agera. För det är ju på liv och död.

Så långt kan flera av oss instämma - även om nyanser saknas. Men metoderna som tillämpas för att uppmärksamma frågan har i många fall varit befängda och kontraproduktiva.

På vilket sätt bidrar Bergendahl och rörelsen till att minska de globala utsläppen eller bromsa utrotning av arter när han stoppar biltrafiken eller flygtrafiken?

Det som provocerar mest är att Rosa Parks i Blenda-dokumentären - och i nästan alla fall när civil olydnad diskuteras - kommer på tal. Att beblanda Rosa Parks hedersamma civila olydnad genom att vägra vika sig för rasismen med dessa klimataktivister är fördummande.

Bergendahls aktivism är en backlash för alla oss som på olika sätt försöker verka för en hållbar utveckling. Det bidrar till att skapa en bild av miljörörelsen som laglöst och bestående av svagsinta människor som rubbar hederliga människors vardag. En sådan aktivism kan inte likställas med vad Rosa Parks bidragit med.

”Att beblanda Rosa Parks hedersamma civila olydnad genom att vägra vika sig för rasismen med dessa klimataktivister är fördummande.”
Ayman Fares

Jag tror Bergendahl med likasinnade aktivister skulle bidragit mer till miljön om de agerar demokratiskt och sansat inom partipolitiska rörelser eller viger yrkeslivet till miljöfrågor inom akademin / industrin. Även om ett sådant yrkesliv inte skulle bidra så har det förhoppningsvis förskonas den hållbara utvecklingen backslagen som Bergendahls aktivism bidragit med.

Annons
Annons
Annons
Annons