Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: När kommer varslen i Region Blekinge, Sophia?

Region Blekinges nya högerledning visade i veckan årets budgetprognos. Den visar just nu ett rekordminus med 490 miljoner, nästan en halvmiljard.
Mats Johansson
Region Blekinge • Publicerad 18 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Och när kommer varslen?
Och när kommer varslen?Foto: Mattias Mattisson

Region Blekinges nya högerledning visade i veckan årets budgetprognos. Den visar just nu ett rekordminus med 490 miljoner, nästan en halvmiljard.

Samtidigt hävdar den SD-ledda koalitionen som tog över Region Blekinge att den lagda budgeten ska hållas dvs att regionen ska gå plus/minus 0 2024. Samtidigt som budskapet som att minska kostnaderna med nästan en halv miljard under detta året så lovar regionledningen med moderatrådet Sophia Ahlin som sekundant till Regionstyrelsens SD-ordförande Robert Lindén att det inte är aktuellt med några varsel inom regionen.

Annons

Varsel inom regionerna är nu ett klart bevis på den sjukvårdskris som vi nu ser i Sverige. Ett flertal regionen har redan varslat om uppsägningar. Östergötland varslar 900 medarbetare, Sörmland 700 medarbetare, Värmland 750 st.

Allt detta trots att Moderatledaren Ulf Kristersson bara för någon månads satt i TV4 och lovade att regeringen skulle säkerställa att det inte skulle bli några uppsägningar inom sjukvården.

Som så ofta försöker sedan statsministern slingra sig ur sina löften. Det blev ett helt otillräckligt stöd från regeringen till regionerna, i Blekinges fall ett extra stöd på ca 95 miljoner. Ett otillräckligt stöd i kombinationen med budskap om att nu måste regionerna göra läxan.

Så mycket var Ulf Kristersson löfte värt i verkligheten.

När nu den SD-ledda regionledningen i Blekinge ska göra sin läxa så är det genom dubbla budskap. I deras politiska plattform det s.k. Juniavtalet som låg till grund för maktskiftet regionen var många av de 80 gemensamma punkterna rent kostnadsdrivande.

Hittills har dom gjort sig mest kända för en tvärnit i regionens klimatomställning med bland annat tillåtande av ”fuldiesel” inom kollektivtrafiken och numera också inom färdtjänstresor.

Lägg till detta schabblet kring Sydostlänken och toppa det med den direkt patientosäkra avgiften för tolkar inom vården. Det är ingen lysande start på SD-ledningens insats.

Men nu ska dom prövas enligt deras egen regering. I skära bort 495 miljoner under 2024 utan sjukvården i Blekinge drabbas är faktiskt omöjligt. Sjukvården är den absolut största budgetposten i regionen och personalkostnaderna är bortåt 80 % av hela budgeten.

Finansregionrådet Sophia Ahlin och övriga i regionledningen måste nog bestämma sig för vilket löfte som ska svikas, hålla budgeten eller inte lägga varsel inom Region Blekinge.

Annons
Annons
Annons
Annons