Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lina Stenberg: Ledarkrönika: När koraner brinner bör biståndet öka

Egentligen började det inte med koranbränningarna. Nej, motståndet mot biståndet har funnits länge. Protesterna mot enprocentsmålet, att en procent av landets BNP skulle gå till internationell nöd och hjälp, har länge misstänkliggjorts av högern.
Lina Stenberg
Protester • Publicerad 8 augusti 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
När koraner bränns är det ett argument för att inte minska biståndet.
När koraner bränns är det ett argument för att inte minska biståndet.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Därför var det inte svårt för Tidöpartierna att enas om en 7,5 miljarders sänkning av biståndet i höstens budget.

Retoriken som högern använt - att vi minsann inte ska göda korrupta diktaturer, slänga pengar i sjön, eller att stödet borde gå till våra pensionärer i stället - har bara vunnit starkare grund.

Annons

Därför är det ingen slump att ”slakta biståndet-argumenten” poppar upp så snart chansen ges. Att slagorden kom upp nyligen, i fallet Irak.

I slutet av juli stormades Sveriges ambassad i landet, detta som ett direkt resultat av koranbränningarna i Sverige och det stora missnöjet i hanteringen av dessa från svenskt håll.

Hanna Hellquist, ledarskribent på SvD, var bland annat snabb på att ställa ultimatum:

”Irak är ett medelinkomstland med en otroligt hög grad av korruption, som har stora oljetillgångar. Av alla länder vi kan välja att engagera oss med bistånd i kanske inte det här borde vara vår högsta prioritering.”

Också högerdebattörer Caroline Dahlman för ett liknande resonemang: ”Självklart ska vi ha ordning och bistå smart”, skriver hon på sin blogg. Slutsatsen för henne, liksom för de flesta med långt gående högersympatier, är att satsa på vårt närområde, inte på Afghanistan och Irak.

Och visst kan argumenten verka relevanta. Vi bör inte stötta korrupta diktaturer och vi bör säkerställa att allt bistånd är effektivt.

Men faktum är att argumenten faller ett efter ett om man bara gör efterforskningar, vilket inte Hellquist och Dahlman verkar ha gjort.

Sida, Sveriges biståndsmyndighet, har lättillgänglig information om vilka stöd som går till vilket mål, liksom vilka effekter biståndet har haft hittills.

Faktum är att det bara finns en väg framåt och det är inte att slakta biståndet till länder som Irak. Nej, vi har en skyldighet att fortsätta samarbetet. Vi har en skyldighet att inte lämna dem i sticket som så många andra rika länder har gjort trots att de egentligen har råd behövs som mest.

”Utan stöd från Sverige och andra biståndsgivare hade situationen varit ännu värre i Irak.”
Lina Stenberg

Utan stöd från Sverige och andra biståndsgivare hade situationen varit ännu värre i Irak.

Annons

För det går att både ha ett starkt bistånd och samtidigt ha en bra välfärd i Sverige. Alla röster från höger som säger något annat har en agenda, något vi behöver se igenom. Att svenskarna ska sluta se solidaritet som ett egenvärde, att grupper ska stå mot grupper, helt i onödan.

Nej, när koranerna bränns, också då behöver biståndet öka.

Annons
Annons
Annons
Annons