Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Nya tider, härliga tider

Med bara några dagars skillnad fick både Socialdemokraterna och KD sina högprofilerade ”politiska vildar”.
Mats Johansson
Vildar • Publicerad 19 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det finns vildar i Blekinge också. Peter Dibéus, tidigare KD.
Det finns vildar i Blekinge också. Peter Dibéus, tidigare KD.Foto: Privat

Jamal El-Haj för socialdemokraternas del och Sara Skyttedal för KD:s del.

Bägge två välkända och omdiskuterade i sin roller. Och bägge numera ”brännmärkta” av sina respektive partiledningar.

Annons

Bakgrunden till brännmärkningen är att både Jamal El-Haj och Sara Skyttedal har uppenbart satt sina egna intressen och ambitioner före sitt partis.

Lojaliteten var större med sina egna karriärer än mot det parti som de var valda av. Det är givetvis inte bara på den nationella nivån som vi ser ”vildar”. Ett Blekinge-exempel kan ses i Sölvesborg där revisionsordföranden Peter Dibéus, lämnar KD och vandrar ut som politisk vilde

Det kan ses som ett tidens tecken att individualiseringen har trängt in bland de förtroendevaldas skara, säkert med många olika bakgrunder och orsak. Givetvis medför det både gott och mindre bra.

Det som är bra med individualiseringen bland de valda är att färre kommer att tillhöra den anonyma skaran av politiker. Jag har många gånger förvånat mig över de som mandatperiod efter mandatperiod sitter av mötena utan att ens försöka bidra med sina åsikter.

En av orsakerna till att de egna intressena sätts framför partiintresset kan sökas i de glesnande medlemsleden i de politiska partierna. Det leder givetvis till en mindre konkurrens kring de politiska uppdragen.

”En av orsakerna till att de egna intressena sätts framför partiintresset kan sökas i de glesnande medlemsleden i de politiska partierna. Det leder givetvis till en mindre konkurrens kring de politiska uppdragen.”
Mats Johansson

Situationen kan leda till möjligheten att göra snabb karriär i den politiska sfären. Några ser uppenbart också den möjligheten vilket emellanåt märks tydligt på förmågan att hantera det politiska hantverket.

De politiska partiernas ställning hotas dessutom av nya fenomen som tar rollen som viktiga opinionsbildare, där bland annat influensers med anonym finansiering är ett fenomen.

Dessutom opinionsbildare som direkt tar på sig offerkoftan när någon etablerad politiker dristar sig att ifrågasätta dem.

Det är ingen lätt uppgift som partierna har som basen i den parlamentariska demokratin. Det kan och bör givetvis diskuteras. Utmaningar är både stora och många. Men ännu har ingen visat ett mera demokratiskt system.

Så vill man mera än att ”knyta näven i fickan” så är det nog bara att engagera sig.

Och glöm aldrig att vi har exakt de politiker som vi förtjänar. För det är vi som har valt dem.

Annons
Annons
Annons
Annons