Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: ”Obegriplig felbedömning av Putin”

En sak har i alla fall Putin lyckats med. Han har som den förste sedan Adolf Hitler som lyckats ena hela västvärlden och få den att agera gemensamt.
Publicerad 11 mars 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
President Putin pekar ut vägen mot ett långt, omöjligt och blodigt ockupationskrig samt totalt sönderkörd ekonomi.
President Putin pekar ut vägen mot ett långt, omöjligt och blodigt ockupationskrig samt totalt sönderkörd ekonomi.Foto: Alexander Zemlianichenko

Ja, t o m det försiktiga och ängsliga Schweiz har ställt upp de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland.

Putin trodde nog när han bestämde sig för att invadera Ukraina, att det skulle bli en lika enkel match som att annektera Krimhalvön som Sovjetunionen lät Ukraina ta över 1954.

Annons

Men världens reaktion på Putins övergrepp finns det nog ingen motsvarighet till. Närmast är bojkotten av Sydafrikas apartheidpolitik. Västvärldens inte bara moraliska utan materiella stöd till Ukraina ledde till att det som skulle bli en snabboperation nu ser ut att bli ett blodig uppgörelse med många mänskliga krigsoffer och stor materiell förstörelse. Ett Invasionssoldater får kämpa sig fram i förstörda stadsmiljöer, där välutrustade försvarare dyker upp överallt och försvinner.

”Ukraina är Europas näst största land och en miljö som gjord för gerillakrig. Ryssarna körde fast på detta sätt i Afghanistan. Så ett långt utdraget ockupationskrig är det som väntar Ryssland.”
Jan G Andersson

Ukraina är Europas näst största land och en miljö som gjord för gerillakrig. Ryssarna körde fast på detta sätt i Afghanistan. Så ett långt utdraget ockupationskrig är det som väntar Ryssland. Samtidigt som den ryska ekonomin sjunker allt mer mot botten. Den omtalade ryska 6 mil långa militärkolonnen på väg mot Kiev var på väg i över en vecka, men dess färd kantades av stopp både på drivmedel och brist på mat. Kom den fram någon gång? Eller slutade det med vitsen att fråga Vad är det som går och går men aldrig kommer fram?

Allt desperatare ryska åtgärder har noterats som nedskjutningar och fängslande av ryska demonstranter mot kriget. Och ännu värre: Censur av alla uppgifter om hur kriget går med hot om 15 års fängelse till journalister som inte hyllar de ryska trupperna utan försöker sig på nyanserade rapporter. Så uppträder diktaturens kreatur när de trängs.

Det som är fullkomligt obegripligt är att Putin fullständigt missbedömde världens reaktioner på sitt anfallskrig. När han började med sin militära uppladdning tvärljög han precis som Hitler om att han inte hade några territoriella krav och framhöll att grannländerna inte skulle ansluta till Nato.

Nu hade de flesta av de gamla marionetterna redan gjort det och sökt skydd under Nato-paraplyet och han kunde väl ha räknat ut med halva förlängda ryggmärgen att krigsutbrottet skulle starta en stark opinion i både Finland och Sverige för anslutning till denna USA-ledda pakt.

Så slutresultatet kan bli att det är Nato som flyttar fram sina positioner samtidigt som Putin får ett nytt omöjligt krig på halsen och en fullständigt sönderkörd ekonomi.

Jan G Andersson, f d chefredaktör Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons