Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Om en ung man med gitarr som vi hade behövt

Det var bibliotekarien här i Sölvesborg som hörde av sig till mig. Vi har en ung man här i språkgruppen, berättade hon, han är intresserad av musik och litteratur. Och han är så sorgsen. Skulle du inte kunna prata med honom? frågade hon. Visst, svarade jag, och vintern 2017 mötte jag Mahmod och lärde känna honom.
Publicerad 2 augusti 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
En tyst gitarr.
En tyst gitarr.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kriget i Syrien har pågått sedan den arabiska våren 2011, då Bashar al Assads trupper brutalt angrep demonstranter som krävde demokrati och frihet. Hundratusentals människor har dött, och miljoner drivits på flykt. Mahmod lämnade Syrien 2015 efter att flera gånger blivit hejdad, misshandlad och rånad(!) av polisen, och eftersom han protesterat mot regimen fruktade han för sitt liv. Tillsammans med en barndomsvän flydde han via Turkiet och Grekland, och kom till Sverige. Han var då 21 år.

Efter ett och ett halvt år fick han tillfälligt uppehållstillstånd och var berättigad till svenskundervisning. I Syrien hade han studerat ekonomi på universitet, han är också en mycket duktig gitarrist som spelar klassiskt, jazz och flamenco, i Damaskus hade han en trio.

Annons

Jag har träffat Mahmod regelbundet, vi spelar tillsammans, Libertango av Piazzolla, Love theme från Cinema Paradiso och annat. Och vi diskuterar politik och musik och böcker, han är bildad och nyfiken. Han lämnade Sölvesborg när han fick anställning som snickare på en bruksort i södra Sverige, där har han arbetat heltid sedan 2018, samtidigt som han studerat och skaffat sig svensk gymnasiekompetens (N-programmet). Varje gång vi mötts eller pratat i telefon har vi diskuterat hans framtidsplaner. Högskolestudier, yrkesval, livet i Sverige. Men när jag pratade med honom igår hade han nya planer.

”I Syrien styr diktatorn al Assad med stöd av Putin. Och en ung man packar sin gitarr och lämnar Sverige. Han heter inte Mahmod, men han finns. Och vi skulle behövt honom”
Per Nilsson

Kvar i Syrien har Mahmod sin mamma, två systrar och en systerdotter. Varje månad skickar han pengar till dem, mammans och äldste systerns löner räcker inte ens till hyran. Han vill hjälpa sin familj och längtar efter dem, men hans mamma får inte ens besöka honom i Sverige och själv kan han inte åka till Syrien. Vad skulle hända om du åkte dit? frågade jag. Jag skulle bara försvinna, svarade han. Så Mahmods nya plan är att flytta till Tyskland, ditt skulle han kunna ta sin familj. Kan du tyska? frågade jag. Jag kan lära mig, svarade Mahmod.

I detta land lever vi, sommaren 2023. Debatten om flyktingmottagande har kommit att handla om organiserad brottslighet och gängvåld, och ingenting annat. I Syrien styr diktatorn al Assad med stöd av Putin. Och en ung man packar sin gitarr och lämnar Sverige. Han heter inte Mahmod, men han finns. Och vi skulle behövt honom.

Per Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons