Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alva Mogert Palm: Ledarkrönika: Pengarna räcker inte till

Det nya högerstyret i regionen har inte försökt med en mjuk övergång från det socialdemokratiska styret till sitt eget högerkonservativa. Dieselbussar, en centralisering av makten, högre bussbiljetter och nu högre patientavgifter inom vården.
Alva Mogert Palm
Region Blekinge • Publicerad 17 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Räcker pengarna till för att söka vård?
Räcker pengarna till för att söka vård?Foto: Stig-Björn Ljunggren

Vi kommer gå från att ha Sveriges lägsta patientavgifter inom primärvården i Blekinge till att istället vara på listan bland de högsta. Det är inte bara avgiften till besök hos primärvården som kommer att höjas. Till akutmottagningen och psykiatrin kommer vi även där snart mötas av högre kostnader när vi söker vård.

Både primärvården och akutvården måste vara tillgängliga. Att hosta upp 300kr för ett oväntat besök på vårdcentralen är för många långt ifrån en självklarhet. Ofta är det ju inte heller bara ett besök.

Annons

Som nybliven 18-åring fick jag lunginflammation. I månader så velade jag, ringde 1177 och drog egna diagnoser utan att gå till vårdcentralen. Det kanske är astma? Kanske bara lite snuva? En halstablett och så blir det säkert bra!

Spoiler, det blev det inte. Istället blev det in på närakuten mitt i natten och sen flera uppföljande möten på vårdcentralen. Det blev helt enkelt en dyr räkning.

Alldeles för många runt omkring mig hade inte haft råd att åka in till vårdcentralen. Månadsbudgeten är beräknad till varje krona och bygger på att det råkar ramla in lite extra pengar på kontot på något magiskt vis. Varje månad måste det tackas nej till att träffa vänner eller följa med på en AW. Pengarna räcker inte till.

”Alldeles för många runt omkring mig hade inte haft råd att åka in till vårdcentralen. Månadsbudgeten är beräknad till varje krona och bygger på att det råkar ramla in lite extra pengar på kontot på något magiskt vis. Varje månad måste det tackas nej till att träffa vänner eller följa med på en AW. Pengarna räcker inte till.”
Alva Mogert Palm

Jag är långt ifrån ensam om att ha den bilden. De senaste åren har andelen som har svårt att få ihop sin privatekonomi ökat enligt undersökningar av SCB. Samtidigt vill styret i Region Blekinge flytta över sina kostnader på oss.

Självklart går det inte att bortse från att även regioner drabbats av inflationen och behöver spara pengar. Precis som för oss har deras kostnader ökat. Regeringen med Ulf Kristersson i spetsen har valt att inte ta sitt ansvar. När regionerna skrikit efter pengar har han hållit för öronen och kollat åt andra hållet.

Resultatet för oss som bor i högerstyrda regioner blir tydligt. Vi får ta notan.

Är det för mycket begärt att vilja bo i en region där jag slipper få en klump i halsen när jag tänker på politiska förslag som genomförts eller är på väg fram? Är det för mycket begärt att alla ska ha rätt till vård oavsett hur mycket pengar som finns på kontot i slutet av månaden? Mitt svar är nej.

Annons
Annons
Annons
Annons