Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Ledarkrönika: Präktigt valfläsk

Det var nog ingen som lyssnade på partiledardebatten förra söndagen som fick klart för sig hur alternativen ser ut mellan blocken i pensionsfrågan.
Jan G Andersson
Pensionerna • Publicerad 16 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Snart val, då bjuds det fläsk!
Snart val, då bjuds det fläsk!Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Det bollades med repliker som var mer snärtiga än faktaredovisande och det snabbt tillyxade högerförslaget beskrevs i medierna på flera olika sätt.

Det ansågs som snårigt och oklart. En grundläggande skillnad mellan alternativen är att regeringens förslag vill höja pensionen för en miljon pensionärer som tjänar minst med upp till 1 000 kr i månaden skattefritt för de fattigaste och 750 kr för de som har ca12 000 kr i pension.

Annons

Motivet för att de pensionärer som har det sämst ska ha en höjning har stärkts när de basala levnadskostnaderna har ökat i år genom inflationen. Högerpartiernas förslag är inte att ge mest till dem som behöver det bäst utan att ge alla 2,3 miljonerna pensionärerna en höjning. Då blir det ingen tusenlapp till de som ligger i botten utan 500 kr.

Sedan kan de få bostadsbidrag. Dessutom talas det om höjda garantipensioner, men de är ju indexreglerade och följer prisutvecklingen. Dessutom utlovas en skattesänkning på 400-500 kr till alla drygt 2 miljoner pensionärerna.

Någon närmare tidpunkt nämns inte utan det står ”senare” i pressmeddelandena, vilket inte precis är det glasklaraste löftet. Ett präktigare valfläsk får man leta efter. Det anvisas inte heller varifrån de 14 miljarder ska tas som ska finansiera högerns pensionsanrättning, men någonstans måste pengarna komma ifrån.

Tillsammans med de många miljarderna till försvaret, upprustningen integrationen, som alla var överens om, och stora investeringar i klimat och energitillgång blir det en väl saftig nota. Bara inte en eventuell borgerlig regering efter valet gör som de tidigare och börjar gräva i statens kassakista eller säljer ut svenska tillgångar.

Ekonomiskt lättsinne tillhör valrörelser, men det skulle inte skada om det finnas en insikt om att efter de goda sju åren pekar rätt mycket på att det kommer sju dåliga. Då måste politiken inriktas på att stödja dem som har de minsta marginalerna.

”Ekonomiskt lättsinne tillhör valrörelser, men det skulle inte skada om det finnas en insikt om att efter de goda sju åren pekar rätt mycket på att det kommer sju dåliga.”
Jan G Andersson

Pensionssystemet har brister och det bör förstärks, men att sprätta iväg extrapengar till dem som inte behöver dem är dålig fördelningspolitik. Dessutom finns det många pensionärer som lever mycket gott och behöver verkligen inte någon kassaförstärkning.

Jan G Andersson, fd chedred Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons