Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lowe Smith Jonsson: Ledarkrönika: Putin ska tävla i Eurovision

Ikväll kommer glittret regna över mellopubliken i Malmö. Samtidigt kommer Israels bomber fortsätta regna över de civila som trängs i ett allt mindre reservat på Gazaremsan.
Lowe Smith JonssonSkicka e-post
Gaza • Publicerad 16 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Vare sig Putin eller Netanyahu bör få sina brott borttvättade av Eurovisionen. Bild från när Melodifestivalen Mello kom till Karlskrona 2013.
Vare sig Putin eller Netanyahu bör få sina brott borttvättade av Eurovisionen. Bild från när Melodifestivalen Mello kom till Karlskrona 2013.Foto: Mattias Mattisson

När Putins Ryssland invaderade Ukraina var EBU, som ordnar Eurovision, snabba med att dra in deras inbjudan till tävlingen. Anledningen var att de bröt mot tävlingens ”värderingar” något också Sverige stödde vid tiden.

EBU har dock valt att låta Israel tävla i årets tävling. Det verkar som vi fått nya värderingar?

Annons

Efter den brutala terrorattacken den sjunde oktober har Israels långvariga belägring av Gaza förvandlats till ett brutalt anfallskrig med över 30 000 civila döda. FN var redan tidigt oroliga när Israeliska soldater har skjutit mot sjukhus, skolor och vita flaggor. Efter detta har Internationella domstolen dömt att det råder risk att Israel kommer begå folkmord.

Folkmord, organiserat utplånande av en folkgrupp, det värsta brott en stat kan göra sig skyldig till.

Men EBU verkar inte tycka det bryter mot deras värderingar. Israel skall få tävla. Med den logiken, om vi nu inte längre har något emot anfallskrig och terrorbombningar, så borde ju Ryssland vara mer än välkomna tillbaka i tävlingen.

Hur gärna jag än vill se homofoben Putin klä sig i sin glittrigaste dräkt och ta sig an Eurovisionscenen med en riktig discodänga så är det inte rätt. Det är inte rätt att land som angriper ett annat folk och upprepade gånger bryter krigets lagar skall få delta i vår musiktävling.

”Det är inte rätt att land som angriper ett annat folk och upprepade gånger bryter krigets lagar skall få delta i vår musiktävling. Eurovisionglittret finns till för att tvätta bort vardagens tristess, inte blodet av oskyldiga civila.”
Lowe Smith Jonsson

Eurovisionglittret finns till för att tvätta bort vardagens tristess, inte blodet av oskyldiga civila.

Att utesluta Ryssland och Israel från tävlingen kommer inte stoppa deras krig. Ryssland bombar fortfarande Ukraina. Det kommer inte heller ge 10 000 tals oskyldiga döda i Rafa eller Mariupol sina liv tillbaka. Men det är sätt att isolera dessa länder. Att säga ifrån och tydligt visa att resten av världen inte är på deras sida. Att vi ser deras brott och de kommer ställs till svars.

Eurovisions slogan är ”united by music”. I sin enkelhet en av de vackraste slogans som finns.

Låt oss lyssna till de orden och enas i kampen mot två våldsamma krigsherrar, Netanyahu och Putin. Låt oss göra det lilla vi kan, låt dem inte använda vår musikfest för att komma undan med sina krigsbrott.

Annons
Annons
Annons
Annons