Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Ledarkrönika: Regeringens trovärdighet, låg

Det går sämst ekonomiskt i Europa för Sverige. Kakan vi ska dela på blir mindre och alla kurvor pekar åt fel håll.
Jan G Andersson
Budgeten • Publicerad 21 september 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Optimist. Men varför?
Optimist. Men varför?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Arbetslösheten ökar och den förr klassiska svenska paradgrenen att vi får mera gjort på samma tid den s k produktiviteten är lägre. Och blir vi sämre kan man inte bevilja sig några löneökningar.

Det här låter dystert, men regeringen är optimistisk i den nu lagda budgetens finansplan. Så att när vi närmar oss valet kan vi sätta sprätt på 51 miljarder i budgeten istället för de 38 miljarder som går åt nästa år. Det är en gigantisk ökning och det är i högerns paradfrågor man ska bränna stålarna: polisen, socialvården, kriminalvården, försvaret.

Annons

Men samtidigt ser man i de tabeller man presenterar för de närmaste åren, att trots att man har spenderbyxorna på så finns finns inga pengar avsatta till att de högavlönade ska få en ny 13-miljardersdusör.

Hur är det möjligt att denna ökade miljardrullning kan genomföras? Det går till så att man skriver upp den svenska ekonomins utveckling från dagens tillbakagång till ett rekordartat race som påminner om rekordåren, då alla hjul snurrar och det ryker och dånar i kvarn.

Letar man efter några förklaringar till hur denna fågel Fenix ska resa sig ur askan hittar man inget i finansplanen mer än att det ska tillsättas några utredningsgrupper och regelförenklingar.

Nu ska sägas att alla regeringar är alltid optimistiska om hur det blir framöver. Är det kärvt brukar det heta att först måste det bli sämre innan det blir bättre och dignar folket ner av pålagor och allsköns jävelskap heter det alltid att efter regn kommer det alltid solsken.

Men vad händer om den fantastiska högkonjunktur som ska rädda Svantessons 51-miljardersbudget inte infinner sig, utan att dagens vattentrampande världsekonomi fortsätter och att gå på halvfart och det blir sju fattiga år med hög ränta efter de sju rika nollränteåren?

Redan nu i finansplanen kommer sparandet att sjunka och det finns uppgifter på att man underbalanserar budgeten, så att Sverige går back och måste låna.

Vi har sett det förut när borgerliga regeringar satt sprätt på pengar som inte finns och Sverige fått låna till var tredje polislön och var tredje sjuksköterskelön och svenska statsministrar fått förklara för 25-åriga finansvalpar hos de internationella lånebankirerna hur det svenska välfärdssystemet är uppbyggt.

”Vi har sett det förut när borgerliga regeringar satt sprätt på pengar som inte finns och Sverige fått låna till var tredje polislön och var tredje sjuksköterskelön och svenska statsministrar fått förklara för 25-åriga finansvalpar hos de internationella lånebankirerna hur det svenska välfärdssystemet är uppbyggt.”
Jan G Andersson

Kanske ska man förklara den ständigt fallande svenska kronan med att regeringens trovärdighet i investerarnas ögon är lika svag som när socialdemokraterna försökte regera 2014-2022 utan att ha en riksdagsmajoritet att luta sig emot?

Jan G Andersson, f d chefredaktör Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons