Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Regionstyret är inte intresserade

Från och med 28 mars inför Region Blekinge en tolkavgift för personer med tolkbehov som har medborgarskap eller haft uppehållstillstånd i över två år.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Region Blekinge • Publicerad 20 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ett anständigt parti, eller hur var det?
Ett anständigt parti, eller hur var det?Foto: Mattias Mattisson

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna använde sin majoritet i förra veckan på regionfullmäktige för att driva igenom tolkavgifter inom sjukvården.

Oppositionen med Socialdemokraterna och Centerpartiet i spetsen motsätter sig starkt förslaget men förhållandet i regionfullmäktige ser tyvärr ut som det gör. Blekinge blir därmed den första sjukvårdsregionen i landet att införa en sådan avgift.

Annons

Det är inte bara oppositionen som förkastar införandet av tolkavgifter. På endast ett par dagar skrev 190 läkare verksamma i Blekinge på ett upprop mot tolkavgifter inom vården. De framhåller att tolkar är nödvändiga för att kunna ställa korrekt diagnos och ge rätt behandling (Läkartidningen 13 februari).

Regionjuristen Magnus Jonasson konstaterar till SVT att “rent lagligt så är det inte möjligt utan strider mot den grundläggande lagstiftningen inom hälso- och sjukvård (14 februari)”. Riskerar personen att inte göra sig förstådd eller förstå så har man rätt till en tolk. Det borde vara en självklarhet i en demokrati som Sverige.

Regionstyret är inte intresserad av att lyssna på varken opposition, läkare eller jurister, utan slår ifrån sig kritiken och hävdar att de inte alls begränsar rätten till tolk (Sydöstran 13 februari). Nej, de har inte bannlyst tolkar från Blekinges patientrum, men de har satt en avgift som i verkligheten kommer att utgöra en begränsning för att använda rätten till tolk för de allra mest ekonomiskt utsatta.

Att ha en tolk över telefon kommer vara billigare än på plats men ger inte samma stöd i mötet med sjukvården. Även en mindre avgift är också förkastligt då det gör skillnad på människor och människor och gör vissa svenskar till andra klassens medborgare. Det är inte acceptabelt.

Att Sverigedemokraterna och Moderaterna tycker om tolkavgifter är föga förvånande, men brukade inte Kristdemokraterna ha en humanistisk ådra? En uns av anständighet? Svårt att komma ihåg. Det var ju längesedan i så fall.

Nu är Kristdemokraterna istället Sverigedemokraternas lakej. Det blev tydligt när Kristdemokraterna avbröt samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet i Blekinge och blev dörrmatta för ett SD-styre i regionen.

”Nu är Kristdemokraterna istället Sverigedemokraternas lakej. Det blev tydligt när Kristdemokraterna avbröt samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet i Blekinge och blev dörrmatta för ett SD-styre i regionen.”
Sofia Hvittfeldt

Socialdemokraterna och Centerpartiet lyfter upp i sin debattartikel emot tolkavgifterna att partier tyvärr inte kan överklaga beslut till förvaltningsdomstolen, det kan bara privatpersoner göra (Sydöstran 13 februari). Så min fråga är, vem antar utmaningen?

Annons
Annons
Annons
Annons