Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Ledarkrönika: Samma gamla ryggmärgsmoderater

För varje gång som Socialdemokraterna föreslår att ersättningen i A-kassan ska skrivas upp, vilket var ett av huvudnumret i statsministerns Första Maj, så hinner det knappt förmedlas av medierna innan det med ryggmärgsmässig regelbundenhet kommenteras av varenda moderat, att sossarna vill ha färre i arbete.
Jan G Andersson
Vallöfte • Publicerad 3 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ernst Wigforss, finansminister under 30-talet som sjösatte en höjning av a-kassan på trettiotalet. Då, som nu, var högern förstås emot.
Ernst Wigforss, finansminister under 30-talet som sjösatte en höjning av a-kassan på trettiotalet. Då, som nu, var högern förstås emot.Foto: TT

Bakom ligger den moderata föreställningen att om en försäkring ger någon femtiolapp om dagen i ersättning, så går den arbetslöse och lägger sig på soffan eller så tillägger de att den arbetslöse spenderar de nya pengarna på brännvin, i nästa andetag förkunnar man att om man istället sänker skatten, fast det numera heter jobbskatteavdrag, så springer den arbetslöse omedelbart ut och knackar på fabriksportarna för att erbjuda sig att jobba mera och helst övertid.

Fast någon lägre arbetslöshet blev det inte när jobbskatteavdraget regnade över nationen och ledde till att det gamla socialdemokratiska skattekvoten på 50 procent reducerades till 45 procent och bortåt 150 miljarder som varje år undandras sjukvården, skolan och åldringsvården.

”Hur Sverige utan inkomstförstärkningar ska kunna finansiera alla de nya miljardsatsningar som behövs på försvaret, operationsköerna och en växande åldrande befolkning kommer det aldrig några svar på från det hållet mer än litet allmänna besparingskrav, men begär mat handfäste och konkretare besked så får man inga svar.”
Jan G Andersson
Annons

Hur Sverige utan inkomstförstärkningar ska kunna finansiera alla de nya miljardsatsningar som behövs på försvaret, operationsköerna och en växande åldrande befolkning kommer det aldrig några svar på från det hållet mer än litet allmänna besparingskrav, men begär mat handfäste och konkretare besked så får man inga svar.

Den tillfälliga A-kassehöjningen på grund av pandemin är behövlig att göra permanent därför att inflationen urholkar de basala familjeutgifterna som värme, mat och bensin. Så det är i linje med den socialdemokratiska strategin, att man höjer inkomsterna från samhällets botten med lågpensioner, barnfamiljer, särskilt med en ensamstående förälder, arbetslösa och långtidssjuka. Det är de som har minsta marginalerna i sina liv.

Egentligen är det samma avgrund i politiken som för 60 år sedan. Ernst Wigforss som ny finansminister ville höja a-kassan, medan högen ansåg att den inte skulle överstiga lägsta grovarbetarlönen på orten. Någon lönekonkurrens skulle inte få förekomma.

Med böndernas hjälp vann Wigforss och de arbetslösa kunde börja konsumera mera och hjulen komma igång. Att samtidigt svensk verkstadsindustri kunde börja växa genom Hitlers upprustning gjorde att kassaarbetslösheten på 5 år kunde sjunka från 25 procent till 9 procent.

Jan G Andersson, f d chefred Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons