Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Daniel Deleuran: Ledarkrönika: SD driver inte arbetarpolitik

Svenska kyrkan har nu i dagarna bestämt sig för att avkraga en biskop på Gotland.
Daniel Deleuran
Publicerad 3 februari 2022
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson leder ett parti som stödjer storfinansen snarare än arbetarna.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson leder ett parti som stödjer storfinansen snarare än arbetarna.Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Anledning är att hans privatliv inte stämde överens med hans uppdrag inom offentligheten. Han ska nämligen ha haft en affär med en annan anställd på Stiftet. En tämligen svag motivering i mitt tycke.

Det är en åtgärd som i inte står i proportion med handlingen och personligen så ser tyr jag mig mer till ledare, oavsett institution, som faktiskt någon gång har levt och har lite ärr både i själ och kropp. Det är genom våra erfarenheter som vi förvärvar vishet och möjligheten att se igenom andras ögon. Då går det att leda på riktigt.

Annons

Men oavsett hur man ser på situationen på prästen så har Svenska kyrkan en ordning. De har hanterat frågan på det sätt som deras reglemente beskriver och ett beslut är fattat. Även om Svenska kyrkan har en särställning i samhället så får vi andra som inte håller med rätta oss in i ledet eller engagera oss för att skapa en förändring. Rätt begripligt. Om man nu inte råkar vara borgerlig ledarskribent eller Sverigedemokrat.

För är det något SD älskar så är det att kritisera fackförbundens relation till socialdemokraterna.

”För är det något SD älskar så är det att kritisera fackförbundens relation till socialdemokraterna.”
Daniel Deleuran

I förra veckan så presenterade LO (Landsorganisationen) sin valplattform och hur mycket pengar de planerar att spendera i årets valarbete för att se till så att Socialdemokraterna befinner sig i regeringsställning även nästa mandatperiod. Till detta så kommer även en hel del krav gentemot partiet.

Att LO satsar pengar på att Socialdemokraterna ska vinna valet är inget konstigt. Socialdemokraterna är LO:s politiska gren och därigenom kan få till förbättringar för sina medlemmar även utanför relationen mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Sverigedemokraterna är så arga över detta så de vill införa lagstiftning för att förhindra denna vänskapskorruption som de uttrycker det. De vill också göra gällande att de demokratiskt fattade besluten om att stödja socialdemokraterna i valet är odemokratiska i sig för att Sverigedemokratiska sympatisörer uteslutits från att ta plats vid förbundsstämman. Menar de på fullaste allvar att de medlemmar som vill ta plats i en demokratisk process inom LO först granskas kring vilken partitillhörighet de har.

Snarare är det väl så att Sverigedemokraterna ser lite lystet efter socialdemokraterna nära samarbete med LO och vill själva överta den rollen som socialdemokraterna har.

Ett tips på vägen är ju att sluta gå storfinansernas ärenden och faktiskt börja bedriva arbetarpolitik.

Annons
Annons
Annons
Annons