Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: SD:s bristfälliga Natoprocess

På ett extrainkallat möte i Sverigedemokraternas partistyrelse så fick partiets verkställande utskott ett mandat att stödja en svensk Natoansökan. Efter beslutet i partistyrelsen sa Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson till SvD att Sverigedemokraterna kommer att stödja ett medlemskap om Finland signalerar att man vill gå med.
Natoprocessen • Publicerad 11 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Hur många kilometer åkte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att förankra sitt partis nya ställningstagande till Nato?
Hur många kilometer åkte Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att förankra sitt partis nya ställningstagande till Nato?Foto: Christine Olsson/TT

Socialdemokraternas partistyrelse ska fatta beslut om hur partiet ser på Sveriges framtida säkerhetspolitik på söndag. Detta har föregåtts av hundratals mötet ute i landet där alla medlemmar har fått chansen att ställa frågor, väga argument och höja sin kunskap i frågan.

Representanter ifrån partistyrelsen har rest land och rike runt för att lyssna och ta del av medlemmarnas åsikter. Kongressen är partiets högsta organ, men mellan kongresser så är det partistyrelsen som fattar beslut om partiets vägval.

Annons

Ni förstår ju att många Sverigedemokrater är djupt besvikna på processen i det egna partiet när man ser hur seriöst Socialdemokraterna har hanterat frågan. Ett parti som verkligen har försökt leva upp till betydelsen av att vara ett folkrörelseparti.

”Ni förstår ju att många Sverigedemokrater är djupt besvikna på processen i det egna partiet när man ser hur seriöst Socialdemokraterna har hanterat frågan. Ett parti som verkligen har försökt leva upp till betydelsen av att vara ett folkrörelseparti.”
Hampus Engqvist

Jimmie Åkesson och hans partiledning åkte inte en enda kilometer för att lyssna på sina medlemmar och låta dem diskutera frågan för att se om partiledningen i Sverigedemokraterna hade stöd för omsvängningen i partiets säkerhetspolitik. Nu växer kritiken i partiet om att processen har haft flera brister och gått alldeles för snabbt. Ett extrainkallat partistyrelsemöte som tar ett snabbt beslut att lägga frågan i några få personer i ett verkställande utskotts knä.

Fast sanningen är väl att ingen ens har övervägt hur sverigedemokraternas process gått till. Däremot så finns det kritik mot att Socialdemokraternas process har gått för fort, för långsamt eller att det är ett kongressbeslut som krävs. Kritiken avslöjar hur väsensskilda de två partierna är.

Medlemmarnas krav på hur Socialdemokraterna ska hantera en så viktig fråga visar att det är ett folkrörelseparti där ett medlemskap fortfarande betyder något. Sverigedemokraterna är ett elitistiskt parti där ett medlemskap inte betyder något.

Jag tycker att Socialdemokraterna har gjort ett ärligt försök att föra ett samtal med sina medlemmar i en mycket svår fråga. Det är mer än man kan säga om andra partier.

Annons
Annons
Annons
Annons