Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lina Stenberg: Ledarkrönika: SD stannar inte vid att skära i public service

Ännu en gång har SD fått bestämma över Sveriges framtid. Och ännu en gång har SD fått skära lite mer i den svenska demokratin.
Lina Stenberg
Ledarkrönika • Publicerad 13 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Göran Hägglund presenterar public service-utredningen
Göran Hägglund presenterar public service-utredningenFoto: Stig-Björn Ljunggren

Detta blev uppenbart när den så omstridda public service-utredningen presenterades under måndagen, ledd av tidigare KD-ledaren Göran Hägglund.

Som väntat var det nedskärningar som gäller. Eller nedskurna uppräkningar, för att vara korrekt, med ett förändrat uppdrag och med omprioriteringar.

Annons

De nedskärningar som gjordes tidigare i våras, kompenseras det inte för. Och i stället för att satsa på en stärkt media går man alltså åt andra hållet, trots att sådana satsningar verkligen hade behövts i tider av polarisering, krig och filterbubblor.

Men nej, här finns ingen anledning till oro, intygade regeringsföreträdarna gång efter annan på pressträffen. Det handlar bara om effektiviseringar. Och glöm inte att privata medier ju ändå är viktigast.

Högern med sin privatiseringsfixering kommer alltid vara höger, med andra ord.

Om man tar ett steg bakåt, är det dock något viktigare som bör noteras. För regeringens pressträffar så här i Tidötider är riktigt obehagliga, när det mesta verkar gå ut på att tona ner de egna förslagen.

För som vanligt när SD har gått vinnande ur en fajt med regeringspartierna, låtsas alla inblandade vara jättenöjda med resultatet. Som vanligt står alldeles för mycket på spel för M, KD och L för att riskera att stöta sig med det så dyrbara regeringsunderlaget.

Och som vanligt blir det därför mest floskler som det slängs med för att lägga locket på.

Genom att säga ”oberoende public service” och ”demokrati” tillräckligt många gånger på pressträffen, hoppas man att väljarna ska invaggas i att inget egentligen står på spel med den framtida mediepolitiken.

Men egentligen är det ingen idé att lyssna på regeringspartierna. Det är ju så uppenbart inte de som bestämmer. I stället bör vi rikta blickarna mot SD, till de som bestämmer där i kulisserna.

Vi som tror på en fortsatt stark demokrati bör fokusera på om SD kommer att stanna vid att på sikt ”bara” ta bort mångfaldsuppdraget, att inte längre tillåta program på minoritetsspråk. När kommer de avkräva enskilda journalister personligt, juridiskt ansvar?

När blir inte bara programinnehåll utan även mer direkt innehåll förbjudet? När blir inte bara public service – utan all media – en megafon för deras politik.

Annons

Att lyssna på pressträffarnas svammel och fina ord är bara ett slöseri med tid. Regeringspartierna kommer att fortsätta dansa efter SD:s pipa, det är det enda som är säkert.

”Att lyssna på pressträffarnas svammel och fina ord är bara ett slöseri med tid. Regeringspartierna kommer att fortsätta dansa efter SD:s pipa, det är det enda som är säkert.”
Lina Stenberg

Vägen till diktatur går genom allt mindre fri media, det kan invånare i Norkorea, Ryssland och Ungern intyga om. Ja, det kan låta dystopiskt. Men vi kan inte låta SD skära ytterligare lite i demokratin utan att protestera.

Annons
Annons
Annons
Annons