GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ledarkrönika: Sjuk skolkö

Hon ställde sitt barn i skolkön redan på BB. Det hjälpte inte. Barnet blev bara reserv. Det är något sjukt med det.
Publicerad 28 december 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Nyfödd. Dags att köa upp till bästa plugget.
Nyfödd. Dags att köa upp till bästa plugget.Foto: Pontus Lundahl/TT

Franska skolan ligger vackert beläget vid S:t Johannes kyrka i centrala Stockholm. Det är en av stadens mest prestigefyllda skolor och har haft såväl kungens systrar som näringslivsprofilen Antonia Ax:son Johnson och miljöaktivisten Greta Thunberg som elever.

På Facebook läser jag ett inlägg av en bekant med franskt påbrå som långt innan dottern föddes bestämde att ställa henne i kön till skolan. Väl medveten om söktrycket skickade hon in ansökan samma dag som dottern kommit till världen, sex år innan skolstart.

Det var inte tillräckligt snabbt.

Vilka som ska erbjudas plats ska nu lottas bland de elever som har ”noll dagar” i kötid, alltså de som ställdes i kö samma dag som de föddes. De som väntade till dagen efter födseln är redan bortsorterade. Skolan skriver att ”lottningen gör vi för att det inte ska ha någon betydelse vilken tid på dygnet barnet ställdes i kö då kösystemet baseras på dagar, inte tid.” Ingen ska alltså drabbas av att ha blivit född sent på dygnet.

Det var ju tur.

Föräldrar vill det bästa för sina barn och det är inte de som ska klandras, det är möjligheten till kötid som urvalskriterium som är problemet.

”För det första kan man fråga sig om det rimliga i att behöva ställa sig i kön samma dag som ett barn föds, ibland har man ju lite annat att tänka på då.”
Markus Alexandersson

För det första kan man fråga sig om det rimliga i att behöva ställa sig i kön samma dag som ett barn föds, ibland har man ju lite annat att tänka på då.

För det andra kan man fråga sig vad det innebär för skolsystemet? De mest aktiva föräldrarna är i regel också de med en hög utbildning och socioekonomisk hög status, vilket är den tydligaste faktorn för vilka barn som får bäst skolresultat. Prestigefyllda skolor, dit man i god tid måste ställa sig i kö, bidrar till ökad uppdelning.

Tyvärr har de rödgröna partierna varit alltför ensamma om uppfattningen att kötid inte ska tillåtas vara grund för urval när antalet sökande elever är fler än antalet platser.

Det positiva är att det nu ”rör på sig”. Franska skolan kommer att ändra reglerna för när man får ställa sig i kö. De menar själva att det ger familjer som flyttat till eller inom Sverige en rimligare chans.

Borgerliga partier, som länge blundat för forskning om ökad skolsegregation, börjar tänka om. Centern vill begränsa kösystemet något men diskuterade på stämman nyligen att avskaffa det helt. Liberalerna tycker numera att barn ska få ställas i kö högst ett år innan skolstart.

Det finns visst hopp.

Markus Alexandersson