Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sandra Bizzozero: Ledarkrönika: Ska vi ge lammen till vargen?

Vi har under veckan kunnat ta del av uppgiften om att fastighetsmagnaten Roger Akelius skulle bli den största ägaren i skolkoncernen Academedia.
Sandra Bizzozero
Skolan • Publicerad 21 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Snart ska ni få träffa vargen!
Snart ska ni få träffa vargen!Foto: Mattias Mattisson

En skolkoncern som delat ut 185 miljoner kronor i vinst till sina ägare. Roger Akelius gick ut stort med att han genom köpet inte skulle vara intresserad av vinsterna, utan att han helt enkelt ville in på skolmarknaden för elevernas bästa och att köpet därmed skulle ses som en ren donation.

Detta uttalande fick stor spridning i media och fick flera investerare att svettas. Varför? Jo, för att aktien störtdök på börsen.

Annons

Ett sånt uttalande hörde helt enkelt inte hemma på skolmarknaden. Att anse att skolan ska prioritera fler lärare och skolböcker istället för vinster till ägarna fick bägaren att rinna över. En skola som prioriterar elever och kunskap är tydligen en dålig skola när marknaden säger sitt.

”Det som är bra för eleverna och vår gemensamma framtid är dåligt för aktieägare som styr skolan. Kan det bli tydligare? Jag tror inte det! Bättre än såhär kan inte absurditeten i skolsystemet sammanfattas.”
Sandra Bizzozero

Det som är bra för eleverna och vår gemensamma framtid är dåligt för aktieägare som styr skolan. Kan det bli tydligare? Jag tror inte det!

Bättre än såhär kan inte absurditeten i skolsystemet sammanfattas. Det är som att ge lammen till vargen och det finns gott om privatägda skattefinansierade skolkoncerner i Sverige.

Efter Akelius uttalande tog affären en tvärvändning. Helt plötsligt kändes det inte längre bra i magen för säljaren och affären blåstes av…

Det viktigaste när man gör en affär är att det ska kännas rätt i magen. Man ska kunna sova gott och det ska vara positivt för bolaget och dess anställda, säger den tilltänkta säljarens vd Johan Andersson.

Om man anser att elevernas bästa, fler lärare och mer skolböcker stör nattsömnen har man inte i skolans värld att göra. Detta visar, åter igen, att Sverige måste ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Vi kan inte låta våra barn och ungas framtid vila i händerna på aktieägares eventuellt goda vilja.

Vi kan inte ha ett system som låter goda affärer ske på ungarnas bekostnad. Marknadsexperimentet har gått för långt och det är vi som betalar för kalaset.

Det är dags att säga ajöss till vinsterna i välfärden och återigen fokusera på vad som faktiskt är bäst för välfärden och eleverna.

Annons
Annons
Annons
Annons