Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Skänk ditt hjärta

Vi vandrar genom livet i tron att allt förblir som det är. När i själva verket allt kan ställas på sin spets. När som helst.
Christina MångårdSkicka e-post
Publicerad 3 mars 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Professor Christian Barnard (t.h) talar med Philip Blaiberg (t.v) när denne blir hemskickad med nytt hjärta. Det var den första lyckade hjärttransplantationen år 1968.
Professor Christian Barnard (t.h) talar med Philip Blaiberg (t.v) när denne blir hemskickad med nytt hjärta. Det var den första lyckade hjärttransplantationen år 1968.

Radion i bilen avbryter musiken för ett viktigt trafikmeddelande. Ett utryckningsfordon med blåljus är på väg och måste ges utrymme för att snabbt kunna komma fram i den täta trafiken. Jag hör att det gäller en organtransport. Det påminner om livets skörhet. Kanske är det ett hjärta på väg. En människas död kan ge en annan medmänniskas möjlighet till ett fortsatt liv.

Det går att ta ut organ ur döda människor och operera in dem i levande, det vet vi. Varje år räddas omkring åttahundra svenskar av en transplantation. Men färre än tvåhundra blir organdonatorer efter döden. Just nu är det 815 personer som står på väntelista för att de är så sjuka att de behöver ett nytt organ för att överleva. Att vänta på en ny njure kan ta upp till tre år. I vårt land dör en människa i veckan i väntan på organ som aldrig hann komma.

”En enda donator kan rädda livet på upp till åtta sjuka människor. Svenska läkare är experter och världsledande när det gäller att utföra transplantationer.”
Christina Mångård
Annons

En enda donator kan rädda livet på upp till åtta sjuka människor. Svenska läkare är experter och världsledande när det gäller att utföra transplantationer. Idag kan man transplantera lever, njurar, hjärtan, lungor, bukspottkörtel och tarmar. Till och med har det här i Sverige gjorts en lyckad transplantation av en livmoder från en avliden donator. Resultat, ett barn har fötts.

I lagen om transplantation står det att varje människa har rätt att bestämma själv om de vill donera eller inte. Det är ungefär 1,8 miljoner svenskar anmälda i donationsregistret och av dem säger 80 procent aktivt ja till att vilja donera. Och har den avlidne en gång i livet sagt ja, då gäller det. Alla kan donera sina organ, åldern har ingen betydelse.

Man anmäler ja eller nej till donationsregistret på Socialstyrelsens webbsida. Då vet man att beslutet kommer till sjukvårdens kännedom. Det skulle vara ännu enklare om vi i stället hade ett register bara för dem som aktivt säger nej, som tagit ställning till att inte vilja donera organ. Men för att donera behöver man egentligen inte krångla till det. Det räcker med att berätta sin vilja för sina närmaste. Gör det.

Till sist… en nyhet, att en möjlig donator ska kunna ges medicinska insatser före döden för att rädda organ. Och är den möjlige donatorns vilja okänd kan närstående inte bestämma och hindra donation. Läkare avgör. Detta är regler som regeringen föreslår ska börja gälla till sommaren.

Annons
Annons
Annons
Annons