Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Östling: Ledarkrönika: Skojarna på borgen

Gällande det stoppade debaclet med vattenborgen, där det starkt ifrågasatte (SVT, 21 dec, 24 jan, 27 feb, 6 mars) kommunalrådet Bengt Jönsson (KD) varit tongivande, säger han nu plötsligt att det ekonomiska läget inte medger satsningen, som med köp och hyra av borg och allt var alldeles fantastisk för bara ett par månader sen.
Peter Östling
Karlskrona • Publicerad 25 mars 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
En svindlande tanke att detta är navet i världsarvsstaden?
En svindlande tanke att detta är navet i världsarvsstaden?Foto: Mattias Mattisson

KD i Karlskrona med dåvarande parhästen Billy Åkerström gick högljutt till val på att stoppa planerna på kulturhus på torget, det skulle fördärva hela världsarvet. Istället ville man se ett alternativt bygge på Hattholmen.

Med detta gjorde man gemensam sak med Christopher Larsson (SD) i strid med övriga partier (SR, 20 sep, 2022), där Jan Lennartsson (M) starkast företrädde idén om kulturhuset på torget.

Annons

Efter valet skulle det bli verkstad i Karlskrona. Larsson skulle få det att hända med hjälp av Jönsson som bokstavligen skapade plats till sig själv och med övriga styret.

Nu hörde kulturhuset till världsarvet och skulle ligga på torget (!), för där låg en tom vattenborg (som en av kollegorna äger med sin man), som nu upptäckts som själva navet i såväl kulturen som i världsarvet (vilken tur att kollegan ville sälja).

”Nu hörde kulturhuset till världsarvet och skulle ligga på torget (!), för där låg en tom vattenborg (som en av kollegorna äger med sin man), som nu upptäckts som själva navet i såväl kulturen som i världsarvet (vilken tur att kollegan ville sälja).”
Peter Östling

Den tidigare motståndaren - kompisen Lennartsson görs till projektledare och Jönsson själv ska svara för den styrgrupp som ska omsätta planen.

Resultatet?

”Ett spektakel” (SVT, 20 mars) dundrar oppositionsrådet Sandra Bizzozero (S) och undrar om hela avsikten handlade om att köpa vattenborgen. Av dunkla skäl, då inga öppna och begripliga har lämnats, men väl en mängd krumbukter runt utredandet av processen, prissättningen samt hyresavtalet och misstankar om delikatessjäv.

Larsson såg ”inga som helst problem” från sin sida (SR, 10 okt) dagen då kommunstyrelsen fattade beslutet.

Möjlig hyresintäkt är den enskilt viktigaste parametern i en sådan fastighetsvärdering, den hade man valt att bortse ifrån. Det är lätt att misstänka att det tokiga och dyra hyreskontraktet konstruerades för att trycka upp värderingen.

”Spektakel” sa Bizzozero, svindleri (BrB 9:9) säger jag.

Jag har tidigare estimerat ett belopp om max 10 miljoner SEK (Sydöstran, 1 nov, 2023, Osannolikt sannolikt), till skillnad mot de 26 miljoner jämte 5 i renoveringskostnad som styret klubbade affär på (10 Okt, 2023).

Nu har konsultrapporten kommit (SVT, 22 mars), till en kostnad av en halv miljon bara den. Som väntat halveras (!) värderingen och anger osäkerhet inför att även den bedömningen kan vara för hög. Detta då hyresvärdet som återigen är avgörande bara finns i den form och med det belopp (125 000) som köparna (!) själva har skapat.

Annons

Innebörden av detta är sannolikt (rapporten är inte offentlig än) att ingen annan skulle betala mer än maximalt hälften av detta, om ens det, i hyra.

Sluta omedelbart att betala hyra med andras pengar för ingenting mot ett avtal som har fallit.

Begär yttrande från revisionen.

Och låt polisen utreda skojeriet som misstänkt svindleri.

Väljarnas dom över spektaklet kommer av sig självt.

Annons
Annons
Annons
Annons