Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Sköra borgerliga glashus

Det finns få glashus som är så stora och sköra som de borgerliga politiker står i när de kastar stenar mot styrningen av Sveriges sjukvård.
Publicerad 4 februari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Glashus. Olämpligt för stenkastning. Fast inte för borgerliga politiker.
Glashus. Olämpligt för stenkastning. Fast inte för borgerliga politiker.Foto: FREDRIK PERSSON

De tycks glömma bort att de är med och styr den i 20 av Sveriges 21 regioner. Längst fram på borgerlighetens barrikader för en bättre sjukvård står Ebba Busch och protesterar högljutt. Ofta mot det hon kallar “Magdalena Anderssons vårdköer”. Nu senast i onsdags satt hon i SVT’s intervjuprogram 30 minuter och upprepade sina mantran om att orsaken till allt som är trasigt är socialdemokratin. Att det är borgerliga partierna som styr Sveriges sjukvård är inte problemet enligt Busch; problemet är att inte regeringen (alltså för tillfället Socialdemokraterna) styr den. Sjukvården är nämligen omöjlig att samordna eftersom Sverige har 21 regioner. Att den är utlagd på entreprenad hos 15 700 olika vård- och omsorgsföretag är däremot inget problem för en borgerlig sjukvårdskämpe som Ebba Busch.

Ojämlikheten i sjukvården är naturligtvis en katastrof. Problemet med Kristdemokraternas kritik mot den är ju att Kristdemokraterna själva har chansen att göra någonting åt katastrofen i majoriteten av Sveriges regioner. Samtidigt försvarar de det systemfel som utförsäljningen av Sveriges välfärd utgör.

”Stenarna är stora, Ebba Busch. Och glashuset är oerhört skört.”
Linn Svansbo
Annons

Hur man säkerställer att patienternas bästa prioriteras i en välfärd full av vinstdrivande aktörer berättar inte Busch. Varför det är ett problem med 21 olika politiska styren, men inte 15 700 olika privata utförare, framgår inte heller. Intervjun med den kristdemokratiska partiledaren lämnar väljarna med fler frågor än svar. Allra mest förbluffande är hennes logik kring styrningen. Den tycks se ut ungefär såhär:

Idag styrs sjukvården av regionerna. Regionerna styrs av framför allt av borgerliga partier. Magdalena Andersson har skjutit till pengar till regionerna, som de borgerliga partierna i många regioner har lagt på hög, istället för på sjukvård. Detta är Magdalena Anderssons fel. Vi ska därför förstatliga sjukvården. Men så länge Magdalena Andersson styr Sverige blir det inte heller bra, eftersom Magdalena Andersson är socialdemokrat. För att krisen i sjukvården ska lösas måste vi ha en statligt styrd sjukvård, och en borgerligt styrd stat. Alltså samma politiska styre som majoriteten av Sveriges sjukvård redan har. Då kommer allt att bli bra.

Stenarna är stora, Ebba Busch. Och glashuset är oerhört skört.

Och de 15 700 privata vårdgivarna? De får stanna. De tycks inte störa kristdemokratiska samordningsproblem.

Linn Svansbo

Annons
Annons
Annons
Annons