Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ellinor Eriksson: Ledarkrönika: Spetstuttar och kvinnohat

Rolling Stones har släppt ett nytt album. Popdrottningen Madonna besöker Sverige i helgen med sin Celebration Tour. Har jag blivit gammal eller är det en retrostämning i musikvärlden?
Ellinor Eriksson
Musikvärlden • Publicerad 27 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Madonna - spetstuttar och kvinnohat ...
Madonna - spetstuttar och kvinnohat ...Foto: Massimo Sambucetti

Micke Jagger och Madonna. En 80 bast, den andra 65. Giganter.

Jag har alltid imponerats av Madonnas bad ass-attityd. Hon har blivit osams med självaste påven när hon hånat religion, har provocerat konservativa med sin kaxiga kvinnliga sexualitet.

Annons

När många andra bespottade aidssjuka stod Madonna upp för dem och förespråkade stoppat stigma och pengar till bromsmediciner. För det är hon älskad av hbtq-communityt.

Det senaste som upprörde folk var när hon visade upp sig med ett nytt ansikte, omstöpt av tydliga skönhetsingrepp. Folk gick bananas. Det skammades att hon såg så onaturlig ut. Varför kan hon inte bära sitt åldrande? Jag vill kalla det dubbel bestraffning.

Du får på inget sett se gammal ut som kvinna över 50, men du får förstås inte anstränga dig för att se ung ut. Och nåde dig om du vill få hängpattarna att bli så där ikoniskt spetsiga igen!

”Lägg in henne på ett ålderdomshem”, ”Hon stapplar som en gamling”, ”Att den kärringen är ihop med trettioåringar är sanslöst”.

Så låter kommentarerna under klipp från hennes nya turné. Visst, hon är inte är 25 längre och det syns att hon varit allvarligt sjuk – men kom igen. Vi känner alla igen vad det egentligen handlar om. Det klassiska kvinnohatet.

När Cher turnerade var det samma visa. När kvinnliga skådisar blir äldre sorteras de bort medan männen får fortsätta som stiliga silverrävar.

”När kvinnliga skådisar blir äldre sorteras de bort medan männen får fortsätta som stiliga silverrävar.”
Ellinor Eriksson

För skojs skull spanade jag in reaktionerna på Rolling Stones nyliga liveframträdanden. Vad tror ni de sa? Jo, ”Gubben är en legend”, ”They stil got it”, ”Härlig rockattityd”. Tror ni någon kommenterade rynkor? Att någon hatade på Keith Richards sega rörelsemönster? Att det ens nämndes att Mick Jagger fick sitt åttonde barn 2016, med en 36-årig kvinna. Såklart inte. De är ju MÄN. Måttstockarna är olika.

Madonna lär inte bry sig utan kan avfärda hatet med ”Bitch, I’m Madonna” (som låten går). Men den nedvärderande stilen som används gör mig ledsen för den bevisar hur snäv normen för kvinnor är.

När inte ens de kändaste slipper undan gör inga andra det heller. Så låt oss som både en protest och en hyllning sjunga med extra högt till ”Express yourself. Respect yourself, hey, hey” och hoppas att världens alla kvinnor gör just det och inte låter den sunkiga misogyna tonen vinna.

Ellinor Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons