Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Sverige är en del av världen

Regeringen och Sverigedemokraterna har skurit ner på biståndsbudgeten med hela 1,4 miljarder kronor. Budgeten för informations- och kommunikationsverksamhet tas nästan bort helt.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Bistånd • Publicerad 5 juli 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ska inte skattebetalarna få mer information om vad biståndet går till?
Ska inte skattebetalarna få mer information om vad biståndet går till?Foto: Pontus Lundahl/TT

BLT:s ledarredaktion applåderar slakten av biståndet och förargar sig över att biståndspengar tidigare ska ha gått till att berätta för svenskar om vad som händer i världen och hur deras skattepengar används för att göra den mer solidarisk och rättvis (21 juli). Särskilt vädras kritik över att biståndspengar bland annat ska ha gått till en EU-podd med aktivisten Linnea Claeson och Olof Palmes internationella Centers seminarieverksamhet.

EU-podden som nämns ges ut av Concord Sverige, en medlemsorganisation som samlar 81 människorätts- och biståndsorganisationer, som skrev en replik på ledartexten med en rättelse (BLT 28 juli).

Annons

Det är inte Linnea Claesons podd och hon intervjuar bland annat Joar Forsell (L) och representanter från civilsamhället. I ledartexten låter det som att endast socialdemokrater och miljöpartister bjuds in till podden men så är inte fallet.

Det råder också förvirring kring Olof Palmes Internationella Centers seminarieverksamhet. Seminarieverksamheten är öppen för allmänheten och det är bara att gå in på centrets hemsida för att få information.

Olof Palmes Internationella Center släpper också olika rapporter som är tillgängliga gratis på nätet. Att nå allmänheten, inte bara arbetarrörelsen, är syftet med informations- och kommunikationsarbetet.

Med kapningen av medlen till informations- och kommunikationsverksamheten försvinner en viktig del av transparensen kring biståndet. Organisationer som får medel från Sida får svårare att informera om resultaten av sitt arbete. Tycker inte BLT:s ledarsida att svenskar ska få veta vad deras skattepengar går till?

”Tycker inte BLT:s ledarsida att svenskar ska få veta vad deras skattepengar går till?”
Sofia Hvittfeldt

Det hade nog också varit andra tongångar om den liberala motsvarigheten till Olof Palmes Internationella Center hade drabbats, men de får in pengar på sin egna bokförlagsverksamhet. Vi kan således urskönja ännu en riktad attack på politiska motståndare från Tidöpartierna som borde uppmärksammas mer.

Konsekvensen av mindre information kan också resultera i minskat stöd för det svenska biståndet för att folk inte känner att de vet hur pengarna används eller hur situationen är i andra delar av världen.

Informations- och kommunikationsbudgeten handlar om att få ett mer upplyst land och en mer integrerad värld. Ett Sverige som är en del av världen istället för att likt en struts stoppa huvudet i sanden.

Annons
Annons
Annons
Annons