Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Sverigedemokraternas charad

Sverigedemokraterna har gjort en stor affär av att de ska ta fram en vitbok.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Publicerad 4 mars 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Lovade nolltolerans mot rasism. Eller?
Lovade nolltolerans mot rasism. Eller?Foto: Stefan Jerrevång/TT

Men det är minst sagt svårt för partiet att göra upp med en nazistisk historia de uppenbarligen inte brutit med. Det egentliga syftet med denna charad är att försöka framstå som rumsrena och regeringsdugliga inför valet i höst. Men Sverigedemokraterna är ingetdera.

Boken ska sluta 2010, året då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. På det sättet vill man framställa sig som ett riksdagsparti i mängden. Som om de nazistiska rötterna bara magiskt kapades av när partiet kom in i riksdagen. Det är förstås inte alls fallet och partiet vill nog desperat att vi ska glömma några av deras Greatest Hits sedan dess.

Annons

Riksdagsledamoten Björn Söder sa 2014 att han inte anser att samer, tornedalingar, judar och kurder med svenskt medborgarskap är svenskar om de inte har “assimilerats”. Han fick senare pudla, men var dock i farten igen i sociala medier 2018 med samma rasistiska budskap. Söder är fortfarande riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

2016 läcktes ett videoklipp som visade hur den ekonomisk-politiske talespersonen Oscar Sjöstedt skrattar åt ett grovt och mycket hatiskt skämt om judar. Konsekvenserna uteblev fullständigt.

Senast förra året stod Sverigedemokraternas partisekreterare, tillika riksdagsledamot från Blekinge, Richard Jomshof i “Sverige möts” och kallade Islam för en avskyvärd religion. Hans islamofobiska och hatiska utspel blev snart delat av Sverigedemokraternas officiella twitterkonto.

”Minns ni när partiledaren Jimmie Åkesson lovade nolltolerans mot rasism? Nej inte jag heller. Gör han det ens själv?”
Sofia Hvittfeldt

Minns ni när partiledaren Jimmie Åkesson lovade nolltolerans mot rasism? Nej inte jag heller. Gör han det ens själv?

För att skriva denna påstådda uppgörelse med det förflutna har Sverigedemokraterna värvat idéhistorikern Tony Gustafsson. Han har tidigare skrivit en rapport för Sverigedemokraternas egna tankesmedja Oikos. Så lägligt för Sverigedemokraterna att det uppenbarligen är en sympatisör som kommer skriva vitboken.

Vitboken kommer inte heller att publiceras förrän 2023, lägligt nog efter valet och i god tid före valet 2026. Sverigedemokraterna vill på så sätt undvika ansvarsutkrävande från väljarna via valurnan och räknar med att innehållet i vitboken ska vara glömt till 2026. Men de kommer gärna vilja vifta med den och påstå att de gjort sin läxa.

Men verkar de ha lärt sig något hittills? Nej. Sverigedemokraternas vitbok är en charad. Gå inte på det.

Annons
Annons
Annons
Annons