Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Larsson: Ledarkrönika: Ta ställning på riktigt!

Hela värden borde prata om Iran nu. Det sker en del rapporteringar men långt ifrån allt som händer kommer fram till media.
Ida LarssonSkicka e-post
Iran • Publicerad 12 december 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det är dags att ta ställning på riktigt - för frihet, mot förtryck.
Det är dags att ta ställning på riktigt - för frihet, mot förtryck.

Men den första kända avrättningen har skett, och fler kommer att ske. Tiotusentals personer har gripits under protesterna som sker runtom i hela landet efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini blev dödad när hon hölls fången av den iranska moralpolisen. Det sker skenrättegångar där demonstranter döms till döden – för att ha haft en annan åsikt än den religiösa diktatur som styr landet. Opposition tystas med fängelse, tortyr, våldtäkt, spöstraff och avrättning.

På sociala medier kommer det vittnesmål efter vittnesmål om vad som sker i Iran. Flera stora Instagram-konton i Sverige delar hela tiden informationen som kommer inifrån landet. Vi har bland annat kunnat läsa om hur det är olagligt i Iran att avrätta oskulder. Det problemet löser man genom att våldta alla oskulder som sedan ska dödas.

”Vi har bland annat kunnat läsa om hur det är olagligt i Iran att avrätta oskulder. Det problemet löser man genom att våldta alla oskulder som sedan ska dödas.”
Ida Larsson
Annons

Det har bland annat cirkulerat ett klipp där två kvinnor blivit brutalt våldtagna. De ligger nakna på marken i ett fängelse och deras kön är dränkta i blod och avföring. Otaliga demonstranter har försvunnit spårlöst. De har blivit dödade och familjerna får inte ens kropparna för att kunna begrava sina nära och kära.

Nu gäller det att ta ställning på riktigt. Det handlar om att välja på vilken sida av historien man vill stå. Det är allas vår skyldighet att sprida berättelserna som kommer inifrån Iran. Vi får inte vara tysta. Det är bara den yttre pressen som kan hjälpa alla som offrar sina liv för frihet. Terrorn som sker i Iran tar inte paus och då kan inte vi heller göra det. Ingen får ta paus förrän någonting händer. Det är bland det värsta vi sett när det kommer till kränkning av mänskliga rättigheter och regimen måste stå till svars och betala sitt pris för de avskyvärda handlingar de begått.

Det handlar inte om att bära slöja eller inte. Det handlar inte om att det behövs reformer eller lättnader. Det handlar om att byta ut den vidriga barbariska regimen som styr landet. Att avskaffa moralpolisen räcker inte. Vad som än står på papperna så kommer den här regimen ändå fortsätta på samma sätt. Det här är starten på en revolution, en revolution som hela världen har en skyldighet att stötta.

Allt det iranska folket vill ha är frihet. Frihet att leva sina liv så som de vill. Frihet att ta beslut som rör de själva, deras kroppar och deras liv.

Annons
Annons
Annons
Annons