Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lennart Nordfors: Ledarkrönika: Tid för reflektion

I politiken är verklighetsbeskrivningen minst lika viktig som förslagen och visionerna. De två hänger samman. Vill man förändra samhället i grunden gäller att etablera en verklighetsbild där allt gått överstyr. När Jimmie Åkesson kastade masken och angrep ”det vänsterliberala klägget” för att ha ”förstört vårt land” fanns alltså en logik.
Lennart Nordfors
Reflektion • Publicerad 10 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Jimmie Åkesson (SD) efter sitt tal under politikerveckan i Almedalen.
Jimmie Åkesson (SD) efter sitt tal under politikerveckan i Almedalen.Foto: Anders Wiklund/TT

Och demokratin är, och ska vara, problemfokuserad. Samhället drivs framåt av att vi identifierar och löser gemensamma problem. Samtidigt gäller att ha bredare perspektiv utan att förneka utmaningarnas allvar. Ta några aktuella frågor:

Våldet. Skjutvapenvåldet har ökat på senare år. Det skapar stor otrygghet för många och är mycket allvarligt. Men totalt sett har det dödliga våldet i Sverige minskat kraftigt jämfört med början av 90-talet. Sammanfattningsvis har vi ”färre men värre lagöverträdare” (Institutet för Framtidsstudier 2022).

Annons

Integrationen. Sverige har integrationsproblem. Samtidigt visar forskningen att invandrare i låg- och mellaninkomstlägen har högre löner än svenskfödda efter ett antal år i landet. Slutsats: flyktinginvandrare har goda förutsättningar att bidra till svensk ekonomi (DN Debatt 5/7 2024).

”När det gäller viljan att strida för Sverige med risk för att dö så är den mer utbredd hos boende med utländsk bakgrund i utsatta områden än hos svenskarna i allmänhet”
Lennart Nordfors

Värderingarna. Det finns minoriteter bland boende i utsatta områden med utländsk bakgrund som står för traditionella, starkt kvinnofientliga, värderingar till skada för unga tjejer och hela stadsdelar. Samtidigt anser 77% av boende med utländsk bakgrund i utsatta områden att ökad jämställdhet är ett mycket eller ganska bra förslag. När det gäller viljan att strida för Sverige med risk för att dö så är den mer utbredd hos boende med utländsk bakgrund i utsatta områden än hos svenskarna i allmänhet (Järvaveckan Research 2024).

Sverigebilden i utlandet. Som helhet är den positiva bilden av Sverige i utlandet orubbad. Dock kan man se tecken på att koranbränningarna och LVU-kampanjer påverkat i vissa muslimska länder. Och hos våra nordiska grannar finns en oro för gängbrottsligheten. Samtidigt har bilden av Sverige förbättrats i andra länder (Svenska Institutet 2024).

Välståndet. Tar man hänsyn till köpkraft och hur mycket man jobbar är Sverige världens nionde rikaste land, före t ex USA, Tyskland och Finland (Economist va 27 2024).

Vården. Sverige ligger i topp internationellt när det gäller medicinska resultat och effektivitet, på första plats i kvalitetsindex och på delad andra plats när det gäller effektivitet. Samtidigt finns problem med tillgängligheten (SKR 2018).

Sommarveckorna är en tid när man ska reflektera och återvinna balans. Det borde även gälla delar av politiken.

Annons
Annons
Annons
Annons