Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Tidöavtalet en tidsfråga?

En politisk skandal av format har avslöjats av TV 4 (”Undercover i trollfabriken”, Kalla fakta, maj, 2024).
Kalla fakta • Publicerad onsdag 10:03 • Uppdaterad onsdag 21:22
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Tidöavtalet har fallit, allt förtroende är förbrukat. Läget är mycket allvarligt Ulf Kristersson!
Tidöavtalet har fallit, allt förtroende är förbrukat. Läget är mycket allvarligt Ulf Kristersson!Foto: Stina Stjernkvist/TT

Programmet visar hur SD systematiskt och välorganiserat manipulerar samhällets informationsflöden genom en enorm spridning av felaktig information i syfte att påverka opinionen till sin fördel och skada andra partier och företrädare.

”Programmet visar hur SD systematiskt och välorganiserat manipulerar samhällets informationsflöden genom en enorm spridning av felaktig information i syfte att påverka opinionen till sin fördel och skada andra partier och företrädare.”
Peter Östling

Huvudmetoden – många mycket aktiva anonyma trollkonton som arbetar och leds ifrån partiets kommunikationsavdelning, samt användning av AI för rena förfalskningar, avslöjas ingående av dolda reportrar.

Annons

Jimmie Åkesson (SD) är mycket upprörd över reportagen och går till hätsk motattack med att man inte tänker upphöra med någon verksamhet. Han kallar det för humor eller förnekar, fast det anges i programmet att Jimmy älskar ”memes” och att inget sker utan hans vetskap.

Men han tycker inte han har något att be om ursäkt för. Det är media, det gamla vänsterliberala etablissemanget och annat ”klägg” som har förstört det här landet. Ett frontalangrepp utan svar, ”man häpnar” (Fredrik Malmberg, nyhetschef TV 4, 14 maj).

Det går dock i linje med den ”konsumentupplysning” om hot mot journalister som kommunikationschefen Joakim Wallerstein (SD), rättframt berättar om i programmet (del 2) liksom med det respektlösa förakt man diskuterar personer att svärta ner, exempelvis Alice Teodorescu Måwe (KD).

”Händelser” och informationsspridningen runt koranbränningarna, kampanjerna om omhändertagna muslimska barn enligt LVU, gängbrottslighet, skjutningar, invandrare och Turkiet/Nato-frågan och andra fenomen har nu delvis klarlagts som direkt regisserade av detta parti (liksom därmed valet 2022) i skydd av anlagt mörker, finansierat av våra skattemedel.

Detta invasiva parti med denna ljusskygga verksamhet bär upp Kristerssons svaga regering. Statsministern säger att han hoppas att SD tar det här ”seriöst, svarar på frågor och återkommer med en ursäkt” (TV 4, 14 maj).

Det duger inte på långa vägar, undfallenheten är sanslös! Kristersson förstår inte att fortsatt samarbete måste upphöra. Tidöavtalet har fallit, allt förtroende är förbrukat. Läget är mycket allvarligt!

Det här är inte bara en politisk fråga utan en rättslig.

Säpo, Myndigheten för psykologiskt försvar, MSB och möjligen även MUST, måste agera. Det avslöjade utgör allvarliga hot mot demokratin likt de varningar som Magdalena Andersson (S) har anfört (DN, 5 maj, 2023) och starkt kritiserats för av bl a Ulf Kristersson (Expressen, 7 maj, 2023). Vi måste utgå ifrån att det sker ett ömsesidigt informationsutbyte mellan SD:s tjänstemän i regeringskansliet och trollfabrikören själv – Joakim Wallerstein – på samma sätt som med Riks.

Nämnda myndigheter har ett ansvar att skydda demokratin från otillbörlig informationspåverkan. Inte bara från främmande stat utan även från antagonistiska aktörer, med det senare uttrycket avsåg man dock mer den organiserade brottsligheten än partier i Sverige.

Det här ska inte otillbörligt påverkade politiker göra upp om i tama debatter och interna utredningar, utan ansvariga myndigheter enligt ovan - möjligen tillsammans med aktörer inom rättsväsendet.

Annons

Jag har skrivit en rad artiklar på temat ”vi ser det komma” (t ex Sydöstran 29 jan, 2024). De värsta Orwellska farhågor (1984) har nu besannats och tajmingen med public-service-utredningen med dess innehåll (TT, 13 maj) är närmast otäck.

Och Ulf Kristersson har inte ens försökt styra från tigerns rygg, för att parafrasera John F. Kennedy. Kristersson var förtjust att få åka med en kort stund innan han hamnade i dess mage. Det är hög tid att göra den ”tvåa” han redan är och lämna tigern bakvägen.

Peter Östling
Annons
Annons
Annons
Annons