Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Peter Hultqvist: Ledarkrönika: Trollfabriken borde stängas

I TV 4:s avslöjande om Sverigedemokraternas ”trollfabrik” så blev kejsaren fullständigt avklädd. Han höll tal till nationen på ”You Tube”.
Peter Hultqvist
Trollfabriken • Publicerad 16 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Trollfabriken borde stängas skriver Peter Hultqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot och tidigare försvarsminister.
Trollfabriken borde stängas skriver Peter Hultqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot och tidigare försvarsminister.Foto: Mattias Mattisson

Gormade och nästan skrek i förbannelse och affekt. Men Kejsaren var naken. Trollfabriken var ett faktum. Förnekelsen hjälpte inte. Det s k talet bekräftade nidbilderna av honom själv och Sverigedemokraterna.

Länge har vi i vårt land betraktat det yttre hotet. Anställda troll sitter i Moskva och St. Petersburg och skriver ihop desinformation, personangrepp och hat.

Annons

Syftet är att i skydd av anonymiteten sprida osäkerhet, tvekan och splittring. De vill försvaga demokratierna i väst och minska viljan att stödja Ukraina.

Nu har det inre hotet avslöjats. SD-troll sitter dagligen och förvanskar, skriver halvsanningar och påhitt för att splittra och polarisera. Ur denna politiska soppa ska sedan hatet och rädslan gro i syfte att gagna SD:s politiska ambitioner.

I kölvattnet av detta ska politiska motståndare av rädsla för förföljelse och förnedring drivas till tystnad. SD använder sig av ryssfasoner.

En propagandaminister i 1930- och 1940-talets mest brutala regim sa såhär :

”Vilken lögn som helst som upprepas ofta kommer så småningom att bli accepterad”.

Ändamålet helgar medlen. Men den s k civiliserade högern står där på sidan och är upprörd. Och statsministern tycker att SD:s agerande är farligt. Han säger sig också ogilla hat, hot och dolda fejkkonton på nätet.

Men så kommer sanningens minut. Partisekreterarna inom gruppen Tidöpartierna ska reda ut begreppen. Hårdhandskarna ska tydligen fram. Men när resultatet av mötet sipprar fram så blir känslan entydigt, pyspunka!

En ursäkt har levererats. Några medarbetare har flyttats om och ska också utbildas i vett och etikett enligt Tidöavtalsmodell.

Men trollfabriken ska finnas kvar. Och SD:s ledning säger sig inte ha något att skämmas för. Den som bett om ursäkt är alltså utan skuld. Det är onekligen en ny och intressant variant på halten av moral.

Den omedelbara slutsatsen av dramat är att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hellre värnar sin relation till det högerextrema SD, än att ta ansvar för landet.

Annons

Det minsta som kan krävas är att trollfabriken stängs en gång för alla och att den aldrig mer återuppstår. Alla fejkkonton borde redovisas offentligt. Ytterst visar detta vilket farligt vågspel det är att göra sig politiskt beroende av högerextremister. Högerextremisterna äter upp den traditionella högern inifrån.

Den som rider på tigerns rygg hamnar lätt i dess mage sades det när

Liberalerna våndades över om de skulle gå med i en regering stödd av högerextremister. Nu våndas man igen.

”Och när det sedan ska rensas upp i träsket kring Trollfabriken så slutar den fasen i dramat med att högern viker sig och eventuell ryggrad ersätts med en lakritsrem!”
Peter Hultqvist

Och när det sedan ska rensas upp i träsket kring Trollfabriken så slutar den fasen i dramat med att högern viker sig och eventuell ryggrad ersätts med en lakritsrem!

Så gick det med det som statsministern tyckte var farligt. Han klarar inte att tämja SD.

Annons
Annons
Annons
Annons