Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lowe Smith Jonsson: Ledarkrönika: Ukraina bombar inte ryska skolor

Det knastrar till i mina hörlurar. En kvinna berätta hur hennes Kibbutz angreps av Hamas. Hennes barn bortförda och grannar döda. Hon hoppas bara att få återse sina döttrar igen.
Lowe Smith JonssonSkicka e-post
Israel/Palestina • Publicerad 18 oktober 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ukraina försöker följa krigets lagar. Men Israel?
Ukraina försöker följa krigets lagar. Men Israel?Foto: LIBKOS

Det brutala angreppet på Israels befolkning drabbar mig liksom det chockat hela världen. Det råder inget tvivel om att staten Israel har en rätt att försvara sig från dessa vidriga attacker.

Precis som västvärlden slutit upp bakom Ukraina måste vi också sluta upp bakom Israel.

Annons

Att bomba en annan stats civilbefolkning är dock inte att försvara sig. Det är att begå krigsbrott. Så när de visslande tjuten och dova explosionerna vi lärt oss associera med Rysslands bombattacker nu hörs över Gaza får vi inte titta bort.

Enligt FN:s lagar om hur krig ska föras får man aldrig angripa civila mål som sjukhus eller skolor. Man får heller aldrig agera på ett sätt som kommer leda till att civila kommer skadas eller dö.

Trots det har Israels bombangrepp dödat 3000 civila Palestinier på mindre än två veckor. De har medvetet riktats mot tätbefolkade områden och träffat skolor, mataffärer och sjukhus.

Över 1000 av de döda är dessutom barn.

Israels försvarsministern menar att de kämpar mot barbariska djur. Det stämmer kanske om Hamas terrorister men de 1000 barnen var oskyldiga. De är offer för ett av de vidrigaste brotten modern historia.

Ett brott som kommer ur en desperat vilja till hämnd.

En israelisk aktivist jag länge följt skrev i desperation efter attacken ”Hur förväntar de sig att vi skall kunna känna sympati för Palestina efter det här”. Jag kan inte svara på det.

Men det är just därför krigets lagar finns.

Lagarna bringar någon form av ordning i krigens brutala verklighet. De skall stoppa krigförande från att gå över gränser som kommer göra det omöjligt att läka efter kriget, att sluta fred.

I Ukraina har över 10 000 civila dödats av Rysslands bomber. Trots den hämndlystnad som måste finnas hos alla ukrainare som förlorat närstående kämpar de kriget mot Putins armé. De följer krigets lagar.

Annons

De vet att ryska barn inte är skyldiga för Rysslands krigsbrott.

Tyvärr verkar inte Israel förstå detta. Men de hänsynslösa bombningarna kommer inte ge Israelerna tillbaka de 1200 släktingar, familjemedlemmar och vänner som brutalt mördades av Hamas den 7 oktober.

När vi ser mellan fingrarna på Israels krigsbrott sviker vi inte bara Palestina och de oskyldiga människor som lider och dödas där. Vi sviker även Israel.

”När vi ser mellan fingrarna på Israels krigsbrott sviker vi inte bara Palestina och de oskyldiga människor som lider och dödas där. Vi sviker även Israel.”
Lowe Smith Jonsson

Vi låter landet göra sig skyldigt till ett massmord som kommer svärta dess historia för all framtid.

Annons
Annons
Annons
Annons