Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Upp till bevis, finansen

Det är dags att Magdalena Andersson och Stefan Löfven visar att de menar allvar när de säger att det är “slut på den nyliberala eran” i Sverige.
Publicerad 10 maj 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Den ekonomiska politiken behöver följa efter deras retoriska ambitioner. Det är socialdemokratisk - men också feministisk - ekonomisk politik.

Att vara 90-talist är att vara barn av en nyliberal renässanstid där individens egna val avgör individens hela handlingsutrymme. Att vi kommer få ut hälften av vår inkomst under pensionen trots att vi jobbat hela livet kommer att vara vårt eget fel, eftersom vi inte pensionssparat sedan dagen vi fyllde 20. Att jordens medeltemperatur ökar och isarna smälter beror på att vi inte fattat tillräckligt medvetna och krav-märkta beslut vid yoghurt-kylen på Konsum.

Annons

Att vi inte kan skilja oss eller flytta till en större lägenhet trots att ungarna redan växt ur varenda kvadratcentimeter, beror på att våra föräldrar inte gjorde ett vältajmat villaköp eller kunde spara undan varenda barnbidrag när vi var små. ”Gör andra val, få annat resultat”-politiken kan vi kalla den, döpt efter Ebba Busch-tweeten om kvinnors låga pensioner.

Samtidigt som Busch skyller på arbetarkvinnornas egna val, ökar förmögenhetskoncentrationen och kapitalinkomsterna i Sverige drastiskt. Förmögenheter som nästan alltid är nedärvda, och nästan aldrig tillfaller kvinnor. Kapitalinkomst som i 71% av fallen tillfaller män, och som beskattas lägre än byggarbetarens eller undersköterskans inkomst.

”Under tiden går Sveriges välfärd på knäna. Oftast kvinnors knän.”
Linn Svansbo

Under tiden går Sveriges välfärd på knäna. Oftast kvinnors knän. Dels för att vi i högre utsträckning jobbar i den, men också för att vi i högre utsträckning kompenserar för den när den inte räcker till. Det är kvinnor som går ned i tid när den låga personaltätheten gör att långa dagar på förskolan känns otryggt, eller när äldreomsorgen inte håller tillräckligt dräglig kvalitet för våra föräldrar eller svärföräldrar.

Att vara sosse är att kräva strukturella lösningar på strukturella problem. För oss räcker det inte att driva en politik som ger individen lite bättre chanser förutsättningarna till trots - vi behöver en politik som förändrar förutsättningarna i grunden.

Då krävs socialdemokratisk feministisk politik: hårdare beskattning av ägande, för investeringar i Sveriges välfärd. Upp till bevis, finansdepartementet!

Linn Svansbo, praktikant på Sydöstran

Annons
Annons
Annons
Annons