Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lars Ohly: Ledarkrönika: Uppfinningsrikedomen tar aldrig slut

Hårdare tag, slå mot dem som har det sämst, fler miljardärer än någonsin. Är det verkligen det eftermälet som socialdemokraternas senaste regeringsperiod ska ge?
Lars Ohly
Fattigdom • Publicerad 3 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
De sämst ställda får det sämre, antalet miljardärer blir fler.
De sämst ställda får det sämre, antalet miljardärer blir fler.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi vet alla vilken dramatisk positionsförskjutning som gjorts i svensk politik i och med Sverigedemokraternas framgångar. Så gott som alla anpassar sig, bligar försiktigt långt åt höger och undrar vad det är som utmärker just de där väljarna och frågar sig hur de ska kunna vinnas tillbaka.

När SD anses ha den bästa migrationspolitiken blir inte det självklara svaret att stå upp för asylrätten, anständigheten och internationella konventioner. Nej, då ska istället invandringen minska, flyktingmottagandet monteras ner och flirtandet med rasismen bli helt legitimt.

Annons

När en stor del av väljarkåren räds över dödsskjutningar i städernas förorter är det få som orkar tala om den nedrustning av områdenas status som pågått i åratal. Områden som fråntas sin skola, sin bank, sin vårdcentral och sin framtidstro ska mötas med mer repression och skarpa skott mot folkmassor.

Och fortfarande ställs frågor om hur vi ska ha råd med bättre sjukvård, utbyggd järnväg, höjd A-kassa och rimliga pensioner samtidigt som antalet miljardärer ökat med 14 stycken i månaden från slutet av 2019 till sommaren 2021. I juni 2021 fanns 81 svenska dollarmiljardärer som tillsammans har en förmögenhet som motsvarar 49 procent av Sveriges BNP.

I andra änden av klassamhället befinner sig de människor som har allra minst. Där finns personer som under en längre tid varit utan arbete, ofta på grund av sjukdom. Samhällets skyddsnät är inte så finmaskiga som de en gång varit. Numera utförsäkras sjuka människor eftersom samhället inte erkänner dem som sjuka om sjukdomen är långvarig eller kronisk.

”I andra änden av klassamhället befinner sig de människor som har allra minst. Där finns personer som under en längre tid varit utan arbete, ofta på grund av sjukdom. Samhällets skyddsnät är inte så finmaskiga som de en gång varit.”
Lars Ohly

Även A-kassan har sina tidsgränser och lyckas du inte skaffa ett nytt jobb inom den tid du har till ditt förfogande är det tack och adjö. Men då finns ju försörjningsstödet, det som förut kallades socialbidrag.

För att erhålla detta måste du först kunna visa att du inte äger något av värde. En bostad? Bara att sälja. Ingenstans att bo? Inte vårt problem. Äger du en bil? Gör dej av med den. Blir det svårare att få ett jobb utan bil? Inte vårt problem.

Och om det sen visar sig att du verkligen inte äger nånting av värde så kanske du kan ha rätt till ekonomiskt bistånd. Och då kan du vältra dig i ditt ”bidragsberoende” som (nästan) alla politiker talar om och vill bekämpa nu för tiden.

Om du är ensamstående får du hela 3 210 kronor i månaden att leva loppan på. Om ni är två sammanboende får ni dela på 5 800. Ett barn i lågstadiet erhåller 3 110 kronor. Den som levt ett liv i skadligt bruk av droger belönas med denna spottstyver från det allmänna när man försöker skapa sig ett människovärdigt liv.

Nu ska personer med försörjningsstöd åläggas nya krav för att erhålla rätten att överleva. Socialdepartementet har beslutat att utreda och föreslå införandet av en ny aktivitetsplikt, det vill säga krav på deltagande i heltidssysselsättning för personer med försörjningsstöd. Regeringen visar därmed än en gång att de inte tycker att högersidan ska lämnas ensamma i sin jakt på människor som har det svårt.

Uppfinningsrikedomen i att slå mot de sämst ställda och värna de rika tycks aldrig ta slut.

Annons
Annons
Annons
Annons