Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Daniel Deleuran: Ledarkrönika: Utspelet om risken för krig fick effekt

Har svenska befolkningen nu snart två år in i Rysslands krigföring i Ukraina blivit naiva över vad som kan komma att ske även inom de svenska gränserna? Det verkar ju nästan som om regeringen och Försvarsmakten har den uppfattningen och nu vill råda bot på den falska tryggheten hos det svenska folket.
Daniel Deleuran
Regeringen • Publicerad 16 januari 2024
Daniel Deleuran
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, varnade för risken att Sverige kan hamna i krig.
Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, varnade för risken att Sverige kan hamna i krig.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förhoppningsvis genom att skapa samhörighet, krisberedskap och en folkvilja att försvara Sveriges gränser i de fall Ryssland skulle vilja pröva sin lycka även här i framtiden så väljer nu regeringen och Försvarsmakten att informerar befolkningen om att det kan bli krig även i Sverige. I sig inte ett jätteradikalt uttalande, klart att det kan bli krig även i Sverige. Nu har vi haft förmånen att slippa krig i över 200 år men vi har en opålitlig granne som gärna ställer till med dramatik.

Utspelet gav resultat, frågan kom på agendan igen. Mina sociala medier fylldes några dagar med budskapet om att vara förberedd. Vikten av att kunna vara självförsörjande, erbjudanden om att köpa överlevnadskit till ett förmånligt pris. Grabben på 10 år här hemma frågade i skrivande stund om han fick flytta till ett annat land när han blir vuxen, för det kan bli krig i Sverige och då vill han inte gärna vara kvar.

Annons

Frågan som surrar i mitt huvud är dock om detta var det enda budskapet som ville tryckas igenom. Försvarsmakten har i decennier bantats och får nu ett ordentligt tillskott i kassan och kan byggas ut ordentligt framöver. Här finns ett starkt eget intresse om att varna för riskerna genom att inte ha ett starkt försvar och för att säkra framtida investeringar.

”Frågan som surrar i mitt huvud är dock om detta var det enda budskapet som ville tryckas igenom.”
Daniel Deleuran

Inflationen verkar nu tryckas tillbaka och de flesta ekonomiska siare säger att Riksbanken inte kommer att höja räntan mer, utan under 2024 så kommer Riksbanken att sänka räntan. Samtidigt så går det inte suveränt för regeringspartierna. I de senaste mätningarna så går det inte superbra för regeringen. Liberalerna och Kristdemokraterna ligger båda under riksdagsgränsspärren, Moderaterna kämpar för att hålla andan uppe men står sig svagt i förhållande till regeringens samarbetspartner Sverigedemokraterna som tydligt dominerar i väljarstöd i det konservativa blocket.

Tanken att regeringspartierna nu vill betona risken för krig både för att skapa medvetande och beredskap hos medborgarna men samtidigt dra nytta av att sitta i regeringsställning för att öka på väljarstödet är med sannolikhet inte långt borta.

Annons
Annons
Annons
Annons