Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Våldsbejakande kristdemokrati

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch frågar sig i Ekots nu så berömda lördagsintervju varför vi inte har minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella och 100 skadade upprorsmakare efter den senaste tidens upplopp, och menar att polisen borde ha skjutit skarpt rakt in i folkmassor.
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Kristdemokraterna • Publicerad 2 maj 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Ebba Busch, i mitten, våldsbejakande?
Ebba Busch, i mitten, våldsbejakande?Foto: MARCUS PALMGREN

Det är ett vidrigt uttalande som inte är värdigt en folkvald politiker. Hon borde avgå från sina politiska uppdrag omedelbart.

Busch menar att det är helt i sin ordning att polisen skulle bruka dödligt våld mot folkmassor ”om det är det som krävs för att upprätthålla lag och ordning”. Sak samma om personer dör eller skadas verkar hon tycka. Men det är inte så det fungerar i en rättsstat. Ska man på fullaste allvar behöva förklara det för en partiledare och riksdagsledamot? Att polisen har som uppdrag att skydda människor, inte skjuta på dem? Och istället för att skjuta så lagför man de som begår våldshandlingar och andra brott. Det är så det fungerar i en rättsstat och demokrati.

”Polisen har hanterat upploppen korrekt genom att agera återhållsamt för att aveskalera och inte förvärra en oerhört våldsam situation. Att eskalera våldet skulle bara ha lett till ännu mer våld.”
Sofia Hvittfeldt
Annons

Polisen har hanterat upploppen korrekt genom att agera återhållsamt för att aveskalera och inte förvärra en oerhört våldsam situation. Att eskalera våldet skulle bara ha lett till ännu mer våld. Man kan inte ”eskalera till yttersta nivån” utan allvarliga konsekvenser. Våld föder våld om ingen bryter mönstret och aveskalerar. Busch har studerat freds- och konfliktkunskap men uppenbarligen sov hon under föreläsningarna.

Att skjuta skarpt rakt in i en folkmassa skulle också fullständigt raserat allmänhetens förtroende för polisen. Ett förtroende polisen metodiskt bygger upp genom dialogpoliser vid demonstrationer för att minska spänningar samt områdespoliser som skapar kontakt med folk som bor där. Polisen ska associeras med trygghet, inte våld och livsfara.

I efterhand försöker Busch påstå att hon skulle ha misstolkats, men resonemanget i intervjun var långt och genomtänkt. Hon förordade även användandet av vattenkanoner och gummikulor utan några som helst betänkligheter. Hennes uttalanden är en symptom på den avhumaniserande retorik som under en länge har präglat debatten kring brott och straff, inte minst från högern. Mer tuffa tag och inget förebyggande. Nu har Busch tagit det ännu längre.

I bibeln står det som bekant att man ska ”älska sin nästa”, inte ”skjuta sin nästa”. Genom sitt våldsförespråkande har Busch tappat sin kristna etik men framförallt det demokratiska förståndet. Det är hög tid att avgå.

Annons
Annons
Annons
Annons