Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Linn Svansbo: Ledarkrönika: Valet handlar inte om falukorv

Nu är det timmar kvar tills svenskarna går till vallokalerna och avgör framtiden för vårt land. De senaste veckornas debatt har kanske fått flera av oss att undra om valet bara handlar om statsmannamässighet, vem som skakar hand med vem eller om falukorv. Men det gör det inte.
Linn Svansbo
Arbetarklassen • Publicerad 9 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
JÖNKÖPING 20220903
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) valkampanjar med falukorv och håller torgmöte på Västra Torget i Jönköping.
Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360
JÖNKÖPING 20220903 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) valkampanjar med falukorv och håller torgmöte på Västra Torget i Jönköping. Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 62360Foto: Mikael Fritzon/TT

För oss som nu, till skillnad från Ebba Busch, letar falukorv på extrapris (och därför också vet att man kan fynda en för 22,90 och inte alls 40 spänn som hon påstår) är valet livsavgörande.

När vi röstar på söndag väljer vi nämligen mellan partier som grundades för att lyfta Sveriges arbetarklass ur fattigdom och partier som använde sin politiska makt åt att försöka stoppa det. Vi väljer mellan de som än idag driver politik för att stärka det gemensamma samhället och de som driver politik för att försvaga det. Vi väljer mellan de som söker mandat att stoppa gängbrottsligheten med satsningar på skolan, polisen, socialtjänsten och fritidsgårdarna - och de som söker mandat att stoppa den med skattesänkningar.

Annons

Sverige har många stora problem. Men de allra flesta av dem beror på en galopperande ojämlikhet som spär på fattigdom och segregation och som inte kommer att lösas av mindre socialdemokratisk politik - utan mer.

”Sverige har många stora problem. Men de allra flesta av dem beror på en galopperande ojämlikhet som spär på fattigdom och segregation och som inte kommer att lösas av mindre socialdemokratisk politik - utan mer.”
Linn Svansbo

Oavsett vilket parti som styrt de senaste mandatperioderna är det nyliberala idéer som dikterat Sveriges ekonomiska politik. Inte bara för att S regerat med högerbudgetar under den senaste mandatperioden, utan för att en ekonomisk politik som premierat nedärvd rikedom och bestraffat fattigdom - och dessutom utarmat Sveriges gemensamma välfärd på kuppen - tillåtits råda långt längre än så.

Valet på söndag handlar om att bryta den inslagna vägen. Om att ge Socialdemokraterna ett starkare mandat att driva den politik Sverige behöver: där alla bidrar efter bärkraft och förmåga, och där gemensamma problem löses med gemensamma krafttag. De borgerliga partiledarna kan vifta med falukorvar tills ögonen blöder: landet blir varken tryggare eller bättre så länge man sänker skatten för de rikaste i samma takt som A-kassan för de fattigaste.

Det var inte Ebba Buschs eller Ulf Kristerssons partikamrater som byggde det fria Sverige - det var mina. Den gemensamt ägda förskolan, äldreomsorgen, och vårdcentralen höll inte hög kvalitet tack vare borgarnas skattesänkningar utan tack vare Socialdemokraternas satsningar. De med riktigt många miljoner på banken gynnas kanske av att rösta blått på söndag.

Har du 50 miljoner på ett ISK-konto vill moderaterna sänka skatten för dig med ytterligare 6000 i månaden. Men vi andra, som nu letar falukorv på extrapris, behöver Magdalena Andersson som statsminister.

Annons
Annons
Annons
Annons