Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Christina Mångård: Ledarkrönika: Var inte soffliggare

Valdagen är en högtidsdag då vi hissar svenska flaggan i topp. Så högtidlig dag att man förr klädde sig i kostym och dräkt när man gick till valurnan.
Christina MångårdSkicka e-post
Demokrati • Publicerad 1 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
På med kostymen och gå till vallokalen!
På med kostymen och gå till vallokalen!Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Vi firar att vi lever i en demokrati i ett öppet, fritt och folkstyrt land. Det är dagen vi får möjlighet att påverka vilka vi tycker ska leda landet de närmaste fyra åren. Vi får rösta! Vi får vara med och bestämma vad som nu ska hända med framtiden. Missa inte det.

Demokrati betyder att alla myndiga människor ska få säga sin mening, välja vilka vi tycker ska få förtroendet att representera oss i riksdag, kommun och region. Detta är inte självklart för så har det inte alltid varit. Våra förfäder som levde före oss har fått kämpa sig till denna rättighet.

Annons

Och fortfarande, varje dag runt om i världen, utkämpas det strider för att människor ska få rättigheten att rösta i demokratiska val. Här i landet är det bara drygt hundra år sedan det såg annorlunda ut. Då var det samhällets mäktiga män med pengar som fick rösta och hade ensamrätt att besluta. De fick bestämma över folket som fick finna sig i att vara maktlösa.

För just rösträtt hade bara eliten och den rikaste överklassen. Titel, inkomsten och förmögenheten avgjorde hur många röster varje man fick lägga. Tanken var att den man som var rikast och betalade mest skatt till statskassan skulle få störst rätt att påverka hur skattepengarna skulle användas.

Därför blev en av de viktigaste frågorna för den nystartade arbetarrörelsen att kämpa för allmän och lika rösträtt. Det blev ändring. År 1909 fick alla män delta i de politiska valen i landet. Och år 1921, efter mycket hårt arbete, fick även kvinnorna rösta för allra första gången. Först då blev kvinnan en självständig individ och medborgare, inte bara vara som ett bihang till mannen. Nu blev det då äntligen allmän och lika rösträtt för alla.

”Vi må vara trötta på allt politikerprat i medierna och budskapen på alla valaffischer på stan, men det är nu vi kan påverka. ”
Christina Mångård

Vi må vara trötta på allt politikerprat i medierna och budskapen på alla valaffischer på stan, men det är nu vi kan påverka. Men hur man än vänder och vrider på pratet i debatterna är det ingen som kan dela ett partis uppfattningar i varenda sakfråga. Det är partiets värdegrund som är vägledande. Och vem vi vill se som statsminister.

Till sist… lova att inte vara soffliggare! Av största respekt för demokratin ska jag klä upp mig, gå till skolan och lägga min röst på valdagen. Inte bara för att jag får, utan för att jag kan och för att jag väldigt gärna vill.

Annons
Annons
Annons
Annons