Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Värna enprocentsmålet

Enprocentsmålet har väglett biståndspolitiken under lång tid, oavsett politisk färg på regeringen.
Biståndsslakten • Publicerad 23 november 2022
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya bistånd- och utrikeshandelsministern Johan Forssell (M). Regeringen vill sänka biståndsbudgeten med drygt sju miljarder.
Nya bistånd- och utrikeshandelsministern Johan Forssell (M). Regeringen vill sänka biståndsbudgeten med drygt sju miljarder.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I budgeten som finansminister Elisabeth Svantesson (M) promenerade till riksdagen med den 8 november framgår det att den högerkonservativa regeringen vill överge enprocentsmålet och sänka biståndet med 7,3 miljarder kronor nästa år.

Biståndsbudgeten skulle i så fall endast motsvara 0,7% av Sveriges bruttonationalinkomst (BNI). Denna slakt av biståndet är inte så förvånande med tanke på att den nya regeringen sitter i knät på Sverigedemokraterna och en sänkning av biståndet var redan aviserad i Tidöavtalet.

”Regeringen har ingen ambition att värna den internationella solidariteten. Då är det upp till Socialdemokraterna att göra det och visa att det inte finns en motsättning mellan välfärden hemma och den internationella solidariteten.”
Sofia Hvittfeldt
Annons

Med den nya regeringen ska biståndet användas till återvandring och som påtryckningsmedel, samtidigt som bidrag till multilaterala organisationer sänks. Tidigare har Sverige varit en av de största bidragsgivarna till FN. Nu ska istället fokus ligga på handel och näringslivet då biståndsministern också fått ansvar för utrikeshandeln. Det är en tydlig nedprioritering av biståndet och regeringen gör verkligen allt den kan för att skjuta Sveriges goda rykte i sank internationellt. Regeringens biståndspolitik verkar inte vara något annat än en svensk version av Donald Trumps inåtblickande och nationalistiska “Amerika först”-agenda. Det är fantasilöst och fel.

Världen står mitt i en klimatkris som hotar små önationers existens och bidrar till hunger, konflikter om begränsade resurser och förstörelse av hem och infrastruktur. Vi har i närtid även genomlevt en global pandemi som ökat klyftorna både inom och mellan länder. Omläggningen av biståndspolitiken har därför med rätta resulterat i skarp kritik från bland annat Concord Sverige och flera av dess medlemsorganisationer.

I sin skuggbudget vill Socialdemokraterna lägga 2,5 miljarder kronor mer på biståndet än regeringen. Det är ett viktigt besked även om det inte går att blunda för att även Socialdemokraternas budgetmotion skulle innebära en biståndsbudget strax under 1% av BNI, nämligen 0,91% enligt de egna beräkningarna. Med tanke på behoven som finns är det olyckligt att även Socialdemokraterna avviker från enprocentsmålet, dock i mycket mindre grad än regeringen. Under pressträffen med Mikael Damberg (S) framgår det att planen är att successivt återgå till enprocentsmålet i socialdemokratiska budgetar. Det löftet måste Socialdemokraterna hålla och infria snarast. Regeringen har ingen ambition att värna den internationella solidariteten. Då är det upp till Socialdemokraterna att göra det och visa att det inte finns en motsättning mellan välfärden hemma och den internationella solidariteten.

Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons