Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Annette Rydell: Ledarkrönika: Vem bestämmer vad och var

I samhällsdebatten blir jag många gånger förvånad över att det finns några som är så okunniga/ointresserade hur beslutsfattandet i Sverige fungerar.
Annette Rydell
Publicerad 7 januari 2022
Annette Rydell
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Lite kunskap är inte dumt.
Lite kunskap är inte dumt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antingen skiter folk i hur det egentligen ligger till eller är kunskapen låg. Kan finnas en vilja att misskreditera politiken och politiker.

I riksdagen har vi 349 mandat som är fördelade på 8 olika partier. Det finns ingen av partierna som har egen majoritet och det finns heller ingen av de röda, gröna, blå eller bruna som har det i samverkan just nu.

”Du har väl en egen vilja och en egen åsikt?”
Annette Rydell
Annons

Det må vara en s-ledd regering men vi (s) har 100 mandat att tillgå. Det är svårt att få igenom en socialdemokratisk politik när mandaten inte räcker till. Det är då förhandlingar görs och besluten blir därefter.

Sen har vi de 21 regionerna. Att sjukvården är i kris det vet alla. Regionerna behandlar även arbetsmarknad, kollektivtrafik, infrastruktur mm. Men inte alla vet vem som styr i sina regioner. Många gånger faller skulden på regeringen och nu blir det sossarna som får stryk.

I regionerna är det folkvalda politiker som styr och i 13 regioner är det borgerligt styre och i 8 är det vänster. Jag tycker det är viktigt att hen är medveten om vilka som tar besluten i regionerna likväl som i riksdagen och hur besluten fattas även där. Det handlar om styret och det handlar om vilka som sitter i opposition/minoritet.

I kommunerna är det samma visa. Det finns de som styr i koalition med andra partier men det finns även där en opposition (de som oftast inte får igenom sin politik) som är i minoritet. Kunskapen om höger/vänsterparti borde bli bättre.

Även om du inte röstar på M utan väljer att lägga din röst på l, kd, c eller sd så blir det oftast m-politik som råder, alltså borgerlig politik. Det blir definitivt inte socialdemokratisk politik. Då gäller det att rösta på S. Ingenting annat.

Samhällskunskapen i skolan kunde kanske vara mer informativ när det gäller politik och vem som bestämmer vad och var. Detsamma gäller när det kommer till arbetsmarknadens parter, det vill säga facket och arbetsgivare. Lär ungdomarna vad det handlar om då kanske fler skulle välja den trygghet som facket ger och fler företag kanske skulle välja att teckna kollektivavtal, sjysta villkor för alla.

Ökad kunskap ger en bättre samhällsdebatt och en debatt som är saklig, inte hörsägen, ”jag tror” eller ”någon annan säger”. Du har väl en egen vilja och en egen åsikt? Källkritik är bra.

Annons
Annons
Annons
Annons