Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sofia Hvittfeldt: Ledarkrönika: Vem hetsar i valrörelsen?

I Utfrågningen i SVT säger Jimmie Åkesson (SD) att han tycker det är ”obehagligt” att den man som erkänt mordet i Visby under Almedalen också planerade att mörda Centerpartiets ledare Annie Lööf. Samtidigt ger Sverigedemokraterna lön och plats på listor åt högerextrema individer
Sofia HvittfeldtSkicka e-post
Hatet • Publicerad 8 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
”Alla avslöjanden som blir olägliga för Jimmie Åkesson karaktäriserar han som en lögn i bästa Donald Trump manér”
”Alla avslöjanden som blir olägliga för Jimmie Åkesson karaktäriserar han som en lögn i bästa Donald Trump manér”Foto: Mary Altaffer

Dagens ETC har avslöjat hur Sverigedemokraterna avlönar personer vars enda syfte är att sprida hat och propaganda anonymt på nätet. Denna grupp av nätkrigare huserar på partiets kommunikationsavdelning. På lönelistan finns Roger Sahlström som är dömd för våldsbrott och har varit involverad i högerextrema publikationer som Dispatch International.

Sverigedemokraternas nätkrigare står bakom Facebooksidor som Kod 291, där fakta manipuleras och rasism sprids. Enligt källor till Dagens ETC kommer det ofta direkta order från Sverigedemokraternas partistyrelse.

Annons

Youtube-kanalen Riks är som bekant också en del av partiets kommunikationsavdelning och har spridit över 120 klipp där hat mot Annie Lööf piskas upp. Jacob Hagnell som lämnade sina förtroendeuppdrag för partiet efter rasistiska uttalanden var först en del av nätkrigarna men är nu befordrad till redaktör för Riks.

Så mycket för Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism. Hos Sverigedemokraterna blir du både avlönad och befordrad om du är en duktig rasist!

”Så mycket för Sverigedemokraternas nolltolerans mot rasism. Hos Sverigedemokraterna blir du både avlönad och befordrad om du är en duktig rasist!”
Sofia Hvittfeldt

En rapport från researchföretaget Acta Publica visar att 289 kandidater till valet i höst har på något sätt koppling till högerextremism, exempelvis genom medlemskap eller annan typ av deltagande i högerextrema miljöer. 214 av dessa kandidater tillhör Sverigedemokraterna. Med en sådan extrem överrepresentation är det inte ett misstag utan ett tydligt mönster och en acceptans av sådana individer.

När Jimmie Åkesson blir frågad om detta under sin utfrågning i SVT påstår han att ”vänsterextremister har skrivit rapporten”. Det som Jimmie Åkesson alltså ogillar är inte högerextrema kandidater utan att Acta Publica fokuserar sin forskning på individer och företag som kan kopplas till politisk/ideologisk extremism eller organiserad brottslighet.

Alla avslöjanden som blir olägliga för Jimmie Åkesson karaktäriserar han som en lögn i bästa Donald Trump manér.

Samtidigt ekar tystnaden från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna angående de senaste avslöjandena om Sverigedemokraterna. Om de på riktigt värnade svensk demokrati och beklagade mordkomplotten mot Annie Lööf borde de genast kapa alla band till partiet som finansierar hatet och hotet mot henne och andra antirasistiska röster. Att skicka varma tankar via sociala medier räcker inte.

Annons
Annons
Annons
Annons