Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarkrönika: Vi kan alla lära oss något av ramadan

I dag börjar den heliga månaden ramadan. Ramadan firas inom Islam som den månad som Profeten Muhammad fick de första uppenbarelserna från Gud om den heliga Koranen.
Publicerad 12 april 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Sofia Hvittfeldt, praktikant på Sydöstrans ledarredaktion.
Sofia Hvittfeldt, praktikant på Sydöstrans ledarredaktion.Foto: Emma Fastesson Lindgren

Det är en månad som vigs åt självransakan, bön, välgörenhet och fasta från soluppgång till solnedgång. I slutet av dagen samlas man med släkt och vänner för att bryta den dagliga fastan. Det är mångkulturen som bygger Sverige starkt och rikt som land och vi kan alla lära oss något av ramadan.

Under ramadan ska man ägna sig åt självrannsakan och reflektion över sin relation till Gud. Alla religioner stipulerar att man som en god människa bland annat ska vara ärlig och behandla andra människor med respekt och hänsyn. Är man inte troende så ligger ändå dessa värderingar som en riktlinje för hur en schyst människa beter sig. Så när gjorde du någon en tjänst senast? Har du visat hänsyn mot andra under pandemin genom att exempelvis avstå onödiga resor i kollektivtrafiken? Är du verkligen ditt bästa jag mot dig själv och dina medmänniskor?

”Tänk om vi istället för att fråga vad fan vi får för pengarna kunde reflektera över hur vi gemensamt kan skapa ett samhälle där vi tar hand om varandra?”
Sofia Hvittfeldt
Annons

Ramadan lägger även särskilt fokus på kollektivet och solidariteten. Detta manifesteras genom att man ska donera en viss procent av sin inkomst till välgörenhet eller på annat sätt hjälpa till i samhället eller dela med sig till dem mindre bemedlade. Denna tradition som kallas zakat är uppfriskande i en tid av utpräglad individualism som bland annat tar sig uttryck i krav från högern på ytterligare skattesänkningar åt rika. Att visa solidaritet med dem som i livets godtyckliga lotteri dragit nitlotten är i kontrast nästintill en revolution. Tänk om vi istället för att fråga vad fan vi får för pengarna kunde reflektera över hur vi gemensamt kan skapa ett samhälle där vi tar hand om varandra?

Vi kan alla lära oss något av ramadan oavsett tro eller nivå av religiositet för att tillsammans skapa ett bättre samhälle. Vi lever i ett kapitalistiskt system där vi som människor värderas utifrån hur lönsamma vi anses vara samtidigt som vi reduceras till kunder på en marknad där vi får klara oss bäst vi vill.

Ramadan tillhandahåller en mycket välbehövlig påminnelse om att reflektera över oss själva och värdesätta annat än vinst och produktivitet. Att värdesätta Gud om man är troende. Att spendera tid med familj och vänner. Att bry sig om det större kollektivet som vi alla tillhör.

Tack för den påminnelsen.

Till alla som firar ramadan vill jag önska Ramadan Mubarak.

Sofia Hvittfeldt, freds- och utvecklingsvetare, styrelseledamot i S-studenter, praktikant Sydöstrans ledarsida

Annons
Annons
Annons
Annons