Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Ledarkrönika: Vilket problem ska vi lösa?

Sedan några år är jag med i ett konsultnätverk bestående av flera kompetenta och spännande människor.
Mats Johansson
Publicerad 20 april 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

En av dessa kollegor har en vana att ständigt påminna oss andra att fokusera och definiera vad som är problemet innan vi levererar lösningar. Definiera nuläget först. Kanske en lärdom från hans tid som elitorienterare, vet man inte var man är då är det lätt att springa fel i skogen.

Hans påminnelser om att återvända till vad som är huvudproblemet och inte irra iväg i stickspår känns ibland tufft. Men det skapar alltid ett viktigt och bra fokus på den verkliga utmaningen.

Annons

Denna reflektionen kom upp i mina tankar när jag följt diskussionen kring att både nu driva fram den sk. storregionreformen och dels att det fd. landstingsrådet Kalle Sandström åter vädrade sin gamla käpphäst om att slå samman alla kommunerna i Blekinge till en kommun.

Bakgrunden till denna strävan kring stordrift skulle vara att kommunerna eller regionen på grund av sin storlek inte skulle klara framtidens utmaningar. För regionen handlar det om att lösa sjukvårdens specialisering men det är något mera oklart vad som skulle lösas med kommunsammanslagningen förutom en allmän rationalisering.

Det var just detta som gjorde att tanke om att definiera vad som är det gemensamt största problemet eller utmaningen för Blekinge. I min analys stavas det befolkningsutvecklingen.

Vi är knappa 160 000 människor som bor i Blekinge. 2020 minskade denna befolkning något och att det sker något enskilt år är ingen katastrof. Det allvarliga är denna siffra är i stort sett densamma som 1960. Det vill säga för 60 år sedan. Blekinge har i praktiken stått still medan Sverige vuxit med ca 3 miljoner människor.

”Blekinge har i praktiken stått still medan Sverige vuxit med ca 3 miljoner människor.”
Mats Johansson

Om vi gemensamt kunde fokusera på att det är den svaga befolkningsutvecklingen som är Blekinges största utmaning så kunde vi kanske gemensamt utveckla metoder och förslag för att möta utmaningen. Och då är sannolikt inte stora organisationsförändringar svaret. Utan istället tillväxt. Tillväxt i form av arbete och företag. Jobb är alltid den viktigaste orsaken för att människor kan bo i Blekinge eller flyttar hit.

Och då främst företag eller organisationer som har sin marknad eller anslag utanför länet. Då tillförs nya resurser och Blekinge växer.

Vi blir inte fler blekingar för att vi slår ihop kommunerna eller blir en del av storregion.

Så låt oss först börja med att reda ut vilket problem det är vi ska lösa!

Annons
Annons
Annons
Annons