Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ida Larsson: Ledarkrönika: Vinstdrivna skolor

SVT:s granskning visar att Thorengruppen, en av Sveriges största skolkoncerner, missköter sig rejält.
Ida LarssonSkicka e-post
Thorengruppen • Publicerad 7 juni 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Thorengruppen. MIssköter sig, visar SVT.
Thorengruppen. MIssköter sig, visar SVT.

De bryter mot lagen när det gäller att ge eleverna den undervisning de har rätt till på majoriteten av sina gymnasieskolor. Det har bland annat handlat om brist på lokaler och utrustning på nyöppnade skolor, schemakrockar eller praktikplatser som inte håller måttet. Även fast Skolinspektionen flera gånger upptäckt bristerna och förelagt om åtgärder så dyker ofta samma brister upp vid nästa tillsyn.

På grund av de här bristerna fick koncernen avslag på samtliga ansökningar om att starta nya skolor förra året. Men det stoppar inte dem! Istället köper de skolor som redan finns. På tio år har deras omsättning fyrdubblats och i och med de brister som framkommer är det rätt tydligt att de pengarna inte stoppas tillbaka in i verksamheten – där de hör hemma. Ägaren har tagit ut 81 miljoner kronor i ren aktieutdelning.

”Jag är ärligt talat så less och trött på att vi låter skattepengar flöda ut till rika skolägare. Pengar som ska gå till våra barn och deras utbildning, inte rätt in i rika människors plånböcker.”
Ida Larsson
Annons

Jag är ärligt talat så less och trött på att vi låter skattepengar flöda ut till rika skolägare. Pengar som ska gå till våra barn och deras utbildning, inte rätt in i rika människors plånböcker. Sverige är alltså det enda landet i hela världen som tillåter att skattefinansierade skolor drivs av vinstdrivande riskkapitalbolag.

Så ja, uppenbarligen går det bra med friskolor och valfrihet i andra länder. Man behöver inte ha det skeva systemet som vi har bara för att man har friskolor. Våra grannländer har friskolor men utan de här fria vinstuttagen. Att inte fler politiker vill göra något åt det här är skräckinjagande. Lika förfärligt är det att det inte heller verkar vara en angelägen fråga för alla skattebetalare i landet. Man rycker på axlarna och lägger fokus någon annanstans.

En del har pengar och en del har det inte. Många tycker att man ska få vara rik. Och visst, var det! Men inte på dina och mina skattepengar som är tänkta att gå till samhällets gemensamma – vår välfärd. Jag kommer aldrig tycka det är okej att man kan bli miljonär på skattepengar. Skola, vård och omsorg ska inte vara vinstdrivande. Fokus kommer aldrig ligga på människan i ett sådant system.

Regeringen säger att de satsar mer än på länge på skolan i sin budget, men sanningen är att de gör den största nedskärningen på skolan sedan 2007, enligt Riksdagens utredningstjänst.

Och gissa vilka som styrde 2007, när den näst största nedskärningen var?

Japp. Borgarna.

Annons
Annons
Annons
Annons