Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Bofast förflyttning

För ett 25-tal år sedan sålde jag mina farföräldrars hem uppe i Norrland och så köpte vi i Korsanäs istället.
Korsanäs • Publicerad 2 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Parkering förbjuden skylt
Parkering förbjuden skyltFoto: Stig-Björn Ljunggren

Då var det folk som invände: ”Ska du verkligen sälja huset som din farfar har byggt?”

Mitt svar var: ”Ja det ska jag, av det enkla skälet att hans farfar flyttade från Småland upp till Norrland en gång i tiden. Annars hade vi Ljunggrenare fortfarande suttit kvar nere i Snugge och och odlat potatis.”

Annons

Det var nog rätt bra för såväl den genetiska mångfalden och nationalräkenskaperna att farfars farfar flyttade. Det fanns behov av murare i Hamrånge. Och det är bra för inflyttningen i Blekinge att jag inte bet mig fast på en gård av nostalgiska skäl, och fortsatte en hopplös kamp mot mygg och knott eller snö och mörker.

Visst, att folk flyttar huller om buller skapar oro i samhällen som behöver ordning för att fungera. Med jämna mellanrum försöker makthavarna frysa ner befolkningsrörelserna när dynamiken blir alltför påfrestande, ofta med stöd från alla som finner det förskräckligt att vissa orter växer så det knakar samtidigt som andra evakueras.

Samt förstås att det kommer utbölingar som har konstiga vanor, inte kan prata ordentligt och rubbar folks invanda cirklar.

Ett samhälle där folk flyttar mycket skapar rotlöshet och tvingar fram ett sökande efter nya fästpunkter i tillvaron. Industrialismen skapade därför en politisk vilja att se till att medborgarna äger sitt boende eftersom folk då skulle bli mer ansvarstagande och stabila.

Men det var en ambition som samtidigt riskerade att göra folk trögrörliga, vilket är till nackdel när strukturomvandlingarna skapar behov av förflyttning av arbetskraft. Exempelvis det som är ett problem för Blekinge och en del andra svenska provinser.

”Hur vi än gör så blir det fel, med andra ord. Det ska jag tänka på nu när det blir några veckors ledighet. Och jag har inte glömt farfar eftersom jag tog med en ansenlig mängd verktyg från Norrland. Samt kan göra rediga pannkakor på min farmors sätt.”
Stig-Björn Ljunggren

För dynamikens skulle vore det bäst om alla bodde i lägenhet. För stabilitetens skull vore det bäst att alla hade ett egnahem.

Hur vi än gör så blir det fel, med andra ord. Det ska jag tänka på nu när det blir några veckors ledighet. Och jag har inte glömt farfar eftersom jag tog med en ansenlig mängd verktyg från Norrland. Samt kan göra rediga pannkakor på min farmors sätt.

Vi flyttar oss och tar med det som behövs. Det är bofast förflyttning som gäller i ett samhälle som utvecklas. Låt oss inte bli parkerade mer än nödvändigt.

Annons
Annons
Annons
Annons