Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Ekonomiska debatter vi inte minns

Den ekonomiskpolitiska debatten i riksdagen är kanske inte någon vi kommer att minnas.
Regering/opposition • Publicerad 18 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Regeringen kan tyckas i behov av lite c-vitaminer?
Regeringen kan tyckas i behov av lite c-vitaminer?Foto: Stig-Björn Ljunggren

Det är uppenbart att den som är i regeringsställning oftast tvingas bli lite pladdrig eftersom det är många vallöften, partinära frågor och folkliga krav som de tvingas ignorera.

De har inget vettigt att säga om dyrtider, sjukvård och brist på framtidstro för svensk industriell omställning. De är en smula bleka på ett sätt som regeringsföreträdare brukar vara när utmaningarna är större än framtidstron hos såväl dem själva liksom i övriga samhället.

Annons

Här kombineras uppgivenheten dessutom med en väl inarbetad tvivel på att politik egentligen behöver ta så mycket ansvar för människors vardagsplågor.

Fast visst, jämfört med hur bleka högerpartiernas företrädare är i Region Blekinge så framstår Ulf Kristerssons regering ändå som en Rolling Stoneskonsert ...

Nackdelen med att sitta i regering är att denna position kräver en massa småjusteringar av ekonomin under knapphetens bleka stjärna. Detta medan oppositionen har större möjligheter att lova folk betydligt bättre omständigheter.

Men om oppositionen tar i för mycket riskerar de att få äta upp detta i den händelse de vinner val och bildar regering. Det är delvis detta som hänt med den kristerssonska ministären. Det är också därför som socialdemokraterna trots allt är ganska modesta.

Sossar vet nämligen att politik inte handlar om att enbart vinna nästa val utan göra det på ett sätt som gör att valet därefter också kan plockas hem ...

”Sossar vet nämligen att politik inte handlar om att enbart vinna nästa val utan göra det på ett sätt som gör att valet därefter också kan plockas hem ...”
Stig-Björn Ljunggren

Men med detta sagt vill vi varna för att övertolka regeringens passivitet. Att de har en sorglustig uppsyn behöver inte innebära att de inte kan karska upp sig.

De framstår som bleka, i behov av blodtransfusioner och terapi. Eller åtminstone föreskrivas ett glas apelsinjuice till frukost för att garantera c-vitaminerna.

Men vi ska inte låta oss luras av detta. För regeringsmakten ger stora möjligheter att lagom inför valet 2026 börja leverera sådant som deras väljare - och många missnöjda som flytt till oppositionen - gärna vill se.

Regeringar har ett imponerande klaviatur att spela på. De kan plötsligt börja imponera på publiken. Och som brukar sägas: Operan är inte över förrn den tjocka tanten sjunger.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons