Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: En skadad generation

Som en äkta Gen-Z har jag en mobilskärmtid på över 9 timmar per dag.
Internet • Publicerad 5 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Sociala medier kan skapa både ångest och trygghet, var går gränsen?
Sociala medier kan skapa både ångest och trygghet, var går gränsen?Foto: Jessica Gow/TT

Även om en liten del av det går åt till att följa nyheterna är det mesta uppnått genom tiden spenderad på sociala medier. Varje morgon och varje kväll. Och sen några gånger mitt på dagen också.

Det blir en del tid till slut. Men vad ska göras, jag är ett barn av min tid.

Annons

För många av oss som är uppväxta på 2000 talet har sociala medier alltid funnits där. Det är så kontakten med vänner skett enda sedan lågstadiet. Flytten har gått från kommentarsfälten på Facebook till kommentarsfälten på Tiktok.

Flytten till sociala medier var vi aldrig med om. Oavsett format har sociala medier alltid varit en del av våra liv. Av vardagen.

En hel generation har tillåtits bygga upp hela sitt kontaktnät och sin trygghet via sociala medier under de senaste decennierna. Det har fungerat som en fritidsgård när de fysiska rummen varit otillgängliga.

Parti efter parti går trotts det nu ut och berättar om hur just de vill begränsa sociala medier för barn och unga. Liberalerna med natt lås och krav på tillstånd av föräldrar för att skapa konton. Socialdemokraterna med åldersgränser.

Visst är debatten om sociala mediers påverkan på det psykiska måendet relevant. Mer och mer för varje dag som går i detta överdigitaliserade samhälle.

Flöden fylls med killar som berättar om att deras tjejer minsann ska vara smala och stå i köket. Unga kvinnor som går igenom i detalj alla skönhetsoperationer de rekommenderar. Uppvisande av dyra väskor och skor.

”En hel generation har tillåtits bygga upp hela sitt kontaktnät och sin trygghet via sociala medier under de senaste decennierna. Det har fungerat som en fritidsgård när de fysiska rummen varit otillgängliga.”
Alva Mogert Palm

Sociala medier har ju dock också blivit en plats för många unga att finna trygghet. Det finns Tiktok sidor dedikerade till hantering av ångest eller grupper där hbtq+ personer kan lära känna varandra och ta stöd. Personer som berättar om sina liv för att underlätta för andra och forum att ställa frågor man kanske inte vågar annars.

Allt är trotts allt inte dåligt.

Även om det är på gränsen så kallar jag mig gärna ungdom och som ungdom kan jag inte tänka mig ett liv utan sociala medier. Det kanske från en äldre generation verkar absurt, för ni har levt det. Men jag vet inget annat.

Precis som det är svårt att tänka sig ett liv utan något så vardagligt som diskmedel är det för oss unga svårt att se ett liv utan våra kära telefoner och appar med ständig uppkoppling till resten av världen.

Så kanske är inte sociala medier så farligt ändå? Oavsett så är det alldeles för sent att komma med moralen nu.

Alva Mogert Palm
Annons
Annons
Annons
Annons