Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Entusiastens trumfkort

Folk som är oerhört engagerade är i huvudsak ett bra energitillskott för samhällsutvecklingen.
Demokrati • Publicerad 24 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Föräldrar i Kättilsmåla - rätt slags entusiasm.
Föräldrar i Kättilsmåla - rätt slags entusiasm.Foto: Matilda Ohlsson

Det är de engagerade som ser till att stolar sätts fram inför möten och kaffet kokas; det är folk som brinner för något som upprätthåller ordningen på jobbet och i bostadsområdet; de som orkar gå ett varv extra ser till att det blir en Valborgsbrasa även i år.

Det är som när föräldrar i Kättilsmåla protesterar mot mellanstadiets elevflytt och ställer politiker till svars för detta på ett möte. Rätt slags entusiasm.

Annons

För det finns också engagemang som är skadligt. De som lider av för mycket inre övertygelse kan ställa till med elände eftersom de inte tycker sig behöva följa gemensamma regler eller visa andra respekt.

”Men det finns också engagemang som är skadligt. De som lider av för mycket inre övertygelse kan ställa till med elände eftersom de inte tycker sig behöva följa gemensamma regler eller visa andra respekt.”
Stig-Björn Ljunggren

I politiska sammanhang, bland organisationer och nätverk, finns alltid inslag av dessa typer som försöker använda sina upplevda trauman eller fixa idéer till att dränka andras engagemang.

De anser sig så märkvärdiga att just deras käpphästar ska ledas fram i första ledet. Och säkert tycker att de har rätt att klampa in även på ett möte anordnat av föräldrarna vid Kättilsmåla skola som handlar om något helt annat.

Just nu diskuteras exempelvis om det är rätt av de engagerade som upprörs över hur Israel mördar palestinier att klampa in på andra organisationers möten och skrika slagord. Som gjordes nyligen vid ett kristdemokratiskt möte om Europavalet.

Entusiasterna försökte fördärva mötet genom att börja gapa om mördandet. För vad kan vara viktigare än att protestera mot mord?

Och klimatkrisen gör att några anser sig ha rätten att sätta sig i vägen för folkvalda på väg in i riksdagen. För vad kan vara viktigare än att protestera när mänskligheten är på väg att gå under?

Entusiasterna tycker sig ha trumf på hand. De vill försvara människoliv och står för mänsklighetens överlevnad. De andra är bara sketna folkvalda. Eller ljumma medborgare som passivt röstar på dessa knapptryckare och handlingsförlamade fegisar.

Vad dessa mallgrodor glömmer är att demokratin är en uppfinning som kräver att vi respekterar vissa gemensamma spelregler. Exempelvis att trumfkort tillkommer den som vunnit makt genom folkflertalets röster. Det är inte något som den med brinnande ideologiska och känslomässiga övertygelser har rätt att använda efter eget skön.

De som är överdrivet engagerade måste följa samma spelregler som den som inte är lika brinnande och övertygad om sin egen förträfflighet. Demokrati ska behandla alla lika.

Mötesfriheten tillkommer alla. De folkvalda ska ha fri passage. Den som vill ändra på det är välkommen att ställa upp i nästa val. DET är entusiastens enda möjlighet att få trumfkort i en demokrati - att folk röstar på dem.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons