Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Får vi förneka Förintelsen?

Regeringens proposition 2023/24:93 ”En tydligare bestämmelse om hets mot folkgrupp” har anlänt.
Publicerad 20 mars 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Vad det egentligen handlar om är att det ska bli förbjudet att förneka Förintelsen. Men det är en känslig balansgång som regeringen genomför. Den som försöker ta sig igenom de snåriga juridiska skrivningarna får intrycket att regeringen egentligen inte tycker att detta behövs men att det är nödvändigt på grund av att EU ligger på och vill styra upp. Helt enligt principen om att ”subsidiaritet” betyder centralstyre och inget annat.

Vad de försöker göra är att den som på ett aggressivt sätt tar detta folkmord, eller andra, som utgångspunkt för att angripa en viss folkgrupp, eller för den delen individ, också ska kunna lagföras för detta.

Annons

Så egentligen är det ett förtydligande av redan existerande lagstiftning om hets mot folkgrupp. Det kommer att vara fullt möjligt att i framtiden diskutera historiska händelser på ett sansat och seriöst sätt. Men inte som ett led i angrepp på vissa grupper eller personer.

Kanske är det också på grund av detta som vi i skrivande stund inte sett att några medier uppmärksammat frågan. Eller så är det ytterligare en inskränkning av yttrandefriheten som flygs in under radarn.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons