Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Frihet är något vi måste ta

Richard Lapell höll första maj-tal i Olofström:
Olofström • Publicerad 1 maj 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Richard Lapell första majtal Olofström 2024
Richard Lapell första majtal Olofström 2024Foto: Morgan Bengtsson

Lapell inledde med att prata om de röda dagarna i kalendern där en dag, första maj, då arbetare i fler än 100 länder lägger ned sina verktyg och stänger av datorerna:

”Skillnaden är att för denna röda dag finns det faktiska människor och händelse att hedra minnet av. Vi firar och manifesterar denna dag, över hela världen, till minne av offren vid Haymarket-massakern 1886, offren i Ådalen 1931. Vi hedrar minnet av alla de som fått sätta liv och hälsa till, vid varje demonstration där överheten tagit till våldet i rädslan för våra krav om mänskliga rättigheter, jämlikhet människor emellan och frihet åt alla och envar.”

Annons

Lapell talade också om den ekonomiska krisen och hur den förvärras av den sittande högerregeringens agerande, vilket leder till att folk får att betala skyhöga räntor, matpriser elräkningar som lett till att 10 års reallöneökningar raderats ut.

”Besuttna har inte givit vanligt folk någonting, konstaterade Lapell avslutade med att citera Mikael Wiehe: Friheten ger dom en aldrig, friheten måste man ta!”
Richard Lapell

Det krävs aktivitet och vi kan inte unna oss lyxen att vila, varnade Lapell. Passivitet är ett privilegium reserverat för de förmögna:

”Den som kontrollerar kapitalet behöver inte kunna någonting, den som har samlat rikedom på andras bekostnad kan alltid få någon annan att göra det riktiga och viktiga jobbet åt sig medan vanligt folk måste lära sig, klara sig tillsammans och bredvid andra.”

Besuttna har inte givit vanligt folk någonting, konstaterade Lapell avslutade med att citera Mikael Wiehe: Friheten ger dom en aldrig, friheten måste man ta!

Annons
Annons
Annons
Annons