Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Ideologiernas återkomst

I skrivande stund kokar riksdagen av ideologisk debatt om könsdysforilagstiftning. Frågan om könsbyte är en klockren idéburen fråga som ytterst handlar om värderingar.
Riksdagen • Publicerad 17 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Flaggan i topp, det blev en med ...?
Flaggan i topp, det blev en med ...?Foto: Mattias Mattisson

Alla som längtat efter att ideologierna ska komma tillbaka har således julafton.

Eller?

Annons

Diskussionen om könsbyte har förstås många aspekter. För de flesta torde det vara rätt oförargligt att någon enstaka person tycker sig ha blivit felplacerad i den biologiska uppdelningen man/kvinna.

För de flesta av oss är det där med könstillhörighet inte så konstigt eftersom vi tror oss veta var vi hör hemma.

Möjligtvis har vi lärt oss av med dumheterna att nyfödda pojkar ska tilldelas blå sparkdräkt medan flickorna ska kläs i rosa. Det var sådant som folk gjorde på 1900-talet eftersom de inte begrep bättre.

”Möjligtvis har vi lärt oss av med dumheterna att nyfödda pojkar ska tilldelas blå sparkdräkt medan flickorna ska kläs i rosa. Det var sådant som folk gjorde på 1900-talet eftersom de inte begrep bättre.”
Stig-Björn Ljunggren

Det var också på den tiden som det fanns några som ansåg att flickor inte skulle spela fotboll utan ägna sig åt att hoppa hopprep eller möjligtvis konståkning.

Det där har vi kommit över. De flesta av oss. De som är kvar i det gamla har vi slutat vara förbannade på utan tycker mer synd om dem. De har inte fötts med fel kön utan fötts i fel årtusende.

Det är helt enkelt så, att den gamla frasen om ”Flaggan i topp, det blev en med snopp!” gäller inte. Inte ens om det är en Prideflagga ...

Vi tycker också att om folk vill genomföra skönhetsoperationer så är det upp till dem. Men de får betala själva. Kanske är det en lösning på denna fråga också?

Och 16 år som gräns, är det verkligen rimligt? Du får inte rösta i Europavalet men avgöra ditt eget kön? Fast å andra sidan, du får göra dig med barn vid 15 ...

Den ideologiska motsättningen vi här har att handskas med går på djupet och striden gäller ytterst om vi ska ha en glidande skala där var och en får bestämma själv var de hör hemma, men med full ångerrätt.

Det senare kan vara lite knepigare om kirurgerna hunnit vara där och möblerat om.

Annons

Några tycker det är självklart att vi ska ha frihet att identifiera oss som vi själva vill. Andra vill att det ändå måste finnas någon jäkla ordning i hur valfrihetspaketet ska se ut.

Biologin sätter gränser för valfriheten säger de senare. Biologi är något vi kan ställa oss över säger de förra.

Den som inte dras till den typen av ideologiska frågor vill förstås hellre diskutera de välfärdsfrågor som gäller den stora gruppen av människor i vårt land. Det som har att göra med sjukvårdens tillgänglighet att göra. Eller att tågen inte går, skurkar och banditer springer lösa och att vi har en klimatkris att tampas med.

Visst, där finns det också ideologiska motsättningar. Men då rör de mer fundamentala problem än det som just i denna skrivande stund får riksdagen att för en gångs skull koka av debattlust.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons