Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ledarstick: Moderaterna modererar

Moderaternas centralorganisation har uppmanat Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson att avgå liksom även partikollegan och utmanare Sara Blixt samt också Therese Åberg.
Moderatdramat • Publicerad 22 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Moderaternas Roger Fredriksson sitter kvar. Trots att partiet centralt inte tycker så. Dramat fortsätter således.
Moderaternas Roger Fredriksson sitter kvar. Trots att partiet centralt inte tycker så. Dramat fortsätter således.Foto: Mattias Mattisson

Blixt är, visar det sig, glad för det förra men ställer sig oförstående inför det andra och hävdar att misstroendet mot henne är att premiera ”en tystnadskultur”.

Den formulering som centralorganisationen använder är att de borde ”ta sitt ansvar och överväga att lämna sina uppdrag i Moderaterna”.

Annons

Och detta säger de förstås på lördag när medierna förhoppningsvis går på sparlåga. Att det dessutom var den 20de april och Adolf Hitlers födelsedag ska vi förstås inte ironisera över.

Tanken med detta budskap mitt under helgen är förstås att rapporteringen inte ska späda på skandalen ännu mer, utan förhoppningsvis räcka till att syndarna avgår, smiter ut via köksvägen utan att väcka en massa frågor.

Roger Fredriksson har, menar particentrum, allvarligt skadad förtroendet för moderaterna. Partiet ska nämligen stå för värderingar om alla människors lika värde , ordning och reda, inte minst skattemedel. Något som tydligen inte Fredriksson levererat.

När det gäller Blixt, som är ny ordföranden för moderaterna i Ronneby, liksom ordförande för Moderatkvinnorna därstädes, Therese Åberg, är dock avgångskravet lite mer oklart, mer än att de ”agerat på ett förtroendeskadligt sätt som inte ligger i linje med partiets etiska policy”.

Själva hävdar de att det beror på att de inte varit så samarbetsvilliga när partiets kontrollkommission försökt reda ut härvan. De har agerat efter eget huvud och inte böjt sig för höga vederbörandes direktiv. Utan önskat städa ur ordentligt istället för att lägga locket på och simulera en lösning.

I skrivande stund är det oklart hur det moderata dramat förlöper. Detta verkar vara en cirkus som har många dimensioner och som vi inte har tillräckligt med överblick eller förstånd för att begripa.

Det vi hört sägas, det är att moderaterna centralt gjort vad de kan för att styra upp i Sölvesborg så att deras nya vänner i Sverigedemokraterna kan återta makten tillsammans med moderaterna.

Det vore en fin juvel att leverera till Jimmie Åkesson säger skvallret. Men kräver sannolikt att Kith Mårtensson antingen viker ner sig eller kan avpolletteras.

Men kan det som nu händer hänga ihop med detta, i ett för oss mugglare obegripligt politiskt pussel? Eller är skvallret bara skvaller? Eller är det som händer i Ronneby en helt annan pjäs?

I det senare fallet så får vi, som sagt, kanske se att moderaterna som första parti i världshistorien nu ska avskaffa politiskt mygel, intriger och maktkamp. Moderaterna börjar moderera politiken på riktigt?

Annons

Och gäller den nya renhetskampanjen i så fall också landets landshövdingar?

Men eftersom partiet lokalt backar upp sitt kommunalråd och inte vikter sig för höga vederbörande indikerar att detta drama ännu inte är slut.

”Vi får uttala viss beundran för de lokala moderata företrädarna som ställer upp bakom sin hövding efter allt som förekommit i medierna. Gör de detta därför att de vet/tror att Ronnebys väljare också tycker att det är en viktig strid att ta, eller är förklaringen är att de är tjurskallig sekt?”

Vi får uttala viss beundran för de lokala företrädarna som ställer upp bakom sin hövding efter allt som förekommit i medierna. Gör de detta därför att de vet/tror att Ronnebys väljare också tycker att det är en viktig strid att ta, eller är förklaringen är att de är en tjurskallig sekt?

Som vi tidigare sagt om detta drama - vi sitter kvar på åhörarplats och poppar lite mer popcorn.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons